Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

KPN bouwt nieuw datacentrum in Almere

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 11 december 2007 07:55 uur

KPNKPN heeft bekend gemaakt dat het samen met Borchveste (een ontwikkelingscombinatie van VolkerWessels en Kroon Vastgoed) een nieuw datacentrum gaat bouwen in Almere. Het vijfde CyberCenter van KPN krijgt totaal 5.000m2 datavloer en zal op 1 november 2008 geopend worden.

Initieel zal het vermogen van het datacentrum 2.000 watt per m2 zijn. KPN heeft al al plannen gemaakt om het vermogen op een later moment verder uit te breiden. Daarnaast is er nu al wel meer dan 20.000 Watt per rack leverbaar, waardoor high density hosting gewoon mogelijk is. Voor de beveiliging zal het nieuwe datacentrum worden uitgerust met biometrische toegangscontrole en intelligente IP-camera’s.

Klimaatzones: 25ºC, 30ºC en zelfs 35ºC
Uit de vergunningaanvraag die door Tweakers.net is gevonden blijkt verder dat er zoveel mogelijk gebruik gaat worden gemaakt van ‘free-cooling’. Dit doet KPN door het water uit een nabij gelegen kanaal te gebruiken voor de koeling van het datacentrum.

Ook zullen er op de datavloer zelf verschillende klimaatzones worden ingericht, met verschillende temperaturen, die zo hoog zijn als acceptabel is voor de aanwezige apparatuur. Daarbij zullen temperaturen worden aangehouden van 25ºC, 30ºC en zelfs 35ºC. Voor ICT apparatuur die “super intensief” is, zoals bijvoorbeeld blade servers, zal de mogelijkheid bestaan om die rechtstreeks aan te sluiten op waterkoeling. Om nog meer energie te besparen zullen er ook met betrekking tot de luchtvochtigheid ruime marges worden gehanteerd.

Bedia, 11 december 2007 5:35 pm

Ik kan me berichten herinneren over energiecentrales de energie opwekking omlaag moesten brengen omdat het koelwater te warm werd. Ik mag aannemen dat dit datacenter tijdens dat soort situaties alsnog airco's kan inschakelen?

 • Pingback: Jaaroverzicht 2007: Nieuwe en aangekondigde datacentra · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.