Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De malware trends in 2007

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 11 december 2007 09:08 uur

MessageLabsUit het Intelligence Jaarrapport 2007 van spambestrijder MessageLabs blijkt dat tot 86,4 procent van alle e-mail uit spam bestond. 10 procent van de spam in 2007 bestond uit nieuwe spam technieken die in 2006 nog niet door MessageLabs waren waargenomen.

De voornaamste malware trends in 2007 zijn:

  • Webbeveiliging: In 2007 identificeerde MessageLabs gemiddeld 1.253 nieuwe websites per dag die malware herbergden, wat betekent dat in de loop van het jaar bijna een half miljoen kwaadaardige websites verschenen.
  • Spam: In 2007 bedroeg het gemiddelde spamgehalte op jaarbasis 84,6 percent, een lichte daling tegenover het cijfer van 86,2 procent in 2006, hoewel het aandeel aan nieuwe en voordien onbekende spam toenam met tien procent. Zowel tekst-, foto-, ZIP-, RAR-, XLS-, RTF-, PDF- als MP3-spam passeerden dit jaar de revue als bestandsbijlagen.
  • Virussen: Het gemiddeld virusniveau in 2007 bedroeg 1 op 117,7 e-mails (0,8 procent), wat een terugval van 0,6 procent betekent ten opzichte van 2006, met gemiddelde niveaus van 1 op 67,9 e-mails. In tegenstelling tot de spamniveaus die van begin tot eind 2007 op dezelfde hoogte lagen, stegen en daalden de virusniveaus in de loop van het jaar om in september het hoogste aantal in 18 maanden te bereiken met 1 op 48 e-mails die een virus of trojan bevatten. De impact van het Storm-botnet wordt nog eens duidelijk nu Zhelatin, één van de namen die werd gegeven aan de malware om computers te infecteren met de Storm-botnettrojan, de tweede veroverde als meest onderschepte e-mailvirus van 2007.
  • Phishing: Het aantal phishingaanvallen steeg in 2007 tot 1 op 156 e-mails, tegenover 1 op 274,2 e-mails in 2006. Phishingaanvallen hebben hun doelgroepen uitgebreid van de grote internationale banken en financiële organisaties naar kleinere, nationale en staatsbanken, met inbegrip van leenbanken.

Mark Sunner, beveiligingsanalist bij MessageLabs: 

2007 zal een gedenkwaardig jaar voor de beveiligingsindustrie worden, en dat om vele redenen. Met consumenten die cybercriminelen via social-networkingsites hun persoonlijke gegevens overhandigen en het Storm-botnet dat letterlijk als een storm door de markt raasde, waren het twaalf indrukwekkende maanden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.