Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Geen schade door downloaden van films’

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 12 december 2007 08:05 uur

Sexy piraatVorige week was ik aanwezig bij het symposium: ‘TV 2.0: Internet als volwaardig medium voor digitale videodistributie?‘. Een van de sprekers daar was Simon Hampton, Director Public Policy bij Time Warner, die in het begin van zijn presentatie aangaf dat de bioscoop, DVD, Pay TV en TV allemaal op zichzelf staande verkoop platforms zijn die elkaar niet bijten. Content is omgeving gebonden zo stelde Hampton, om dit te illustreren toonde hij een YouTube screenshot op een bioscoopscherm.

Na afloop van de presentatie van Hamton heb ik hem plenair de vraag gesteld, dat wanneer bioscoop, DVD, Pay TV en TV op zichzelf staande verkoop platforms zijn die elkaar niet bijten en internet ook zo’n platform is. Welk platform lijdt schade door het onbetaald downloaden van films?

Het antwoord van Hampton was een download service als die van de Freerecordshop, die hij in zijn presentatie toonde. Voor de beeldvorming daar kun je voor 12.99 euro een film downloaden, op één PC afspelen én niet branden. Die zelfde film kun je eveneens bij Freerecordshop voor 9.99 euro op DVD kopen en op elke PC én DVD-speler afspelen, zo toonde Machiel van de Velde, beleidsadviseur van de Consumentenbond aan in zijn presentatie, die hij na die van Hampton hield.

De filmindustrie geeft dus zelf expliciet toe dat het downloaden van films geen effect heeft op bioscoop bezoek of DVD verkoop, dus schade door het downloaden van films is onzin!

Paul, 12 december 2007 8:21 am

Zolang er voor betaald wordt niet natuurlijk, maar zodra iedereen zijn films uit een nieuwsgroepen gaat halen is er natuurlijk wel degelijk schade.

Leuke titel maar dit artikel gaat natuurlijk nergens over. Niemand zal een probleem maken van downloaden zolang er maar gewoon voor betaald wordt en deze daarna niet vrij op het internet gezet kan worden.

Arnout Veenman, 12 december 2007 9:18 am

Paul, dat is nou precies waar het omgaat. Simon Hampton van Time Warner stelde dus dat de verkoop van DVD's en het bezoeken van de bioscoop niet lijdt onder het downloaden van films uit illegale bron.

Paul, 12 december 2007 9:43 am

Tja, snap dat je dat bedoeld maar als ik je artikel lees heb ik het idee dat Hamton je vraag heeft ontweken door een antwoord te schetsen op basis van betaalde downloads (van de Freerecordshop) in plaats van onbetaalde downloads zoals jij hem in de vraag voorlegde.

Arnout Veenman, 12 december 2007 9:50 am

Dat is niet het geval. Hamton gaf in zijn presentatie al aan dat platformen elkaar niet in de weg zitten en dat internet ook een op zichzelf staand platform is. Mijn vraag was dan ook puur om dat nogmaals bevestigd te krijgen.

Lamp-, 12 december 2007 9:53 am

De filmmaatschappijen zelf hebben er dus geen last van. Echter de bedrijven die de film-download dienst aanbieden hebben er last van.

Naar mijn mening zijn de bedrijven die de film-download dienst aanbieden niet juist bezig. Voor usenet heb je (vaak) een abbo nodig. Dus die invulling van het aanbieden werkt wel.

Rick, 12 december 2007 11:34 am

Mijn indruk is ook dat Hampton het daadwerkelijke probleem ontwijkt met zeer selectieve voorbeelden. Een ander mooi voorbeeld:

"Content is omgeving gebonden zo stelde Hampton, om dit te illustreren toonde hij een YouTube screenshot op een bioscoopscherm."

Doe dat nog eens een keer met een via Bittorrent opgehaalde HD-rip van een TV-serie aflevering die in NL pas over 5 maanden in een lage resolutie, onderbroken door reclames en slechts eenmalig op een vast tijdstip te zien is, en je begrijpt dat traditionele televisie als platform wel degelijk een probleem heeft.

Arjan Bijnen, 13 december 2007 2:16 pm

Wat een rammelend verhaal zeg.... Blijven lachen en doen alsof er helemaal niets aan de hand is. Dit terwijl Time Warner een van de partijen is welke het hoogste woord heeft wanneer het gaat om bestreiding van het downloaden van films. Sterk dat Time Warner dan juist aangeeft flinke schade te lijden en inkomsten mis te lopen.

Daarnaast is Time Warner tevens een van de grootste geldverstrekkers voor de bestreiding van piraterij. Groot deel van deze gelden gaan onderandere naar Stichting BREIN.

Marcella, 28 juli 2008 9:52 pm

Sinds dat ik (legaal) films download ben ik zelfs MEER naar de bioscoop gegaan dan vroeger. Op de 1 of andere manier raak je door het downloadn van films meer geinterresseerd in films.

Maar wel moet ik zeggen dat ik al heeeel lang geen DVD meer heb gekocht, dus wellicht loopt de industrie dan toch wat geld mis.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.