Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Serverkoeling zet moederbord onder water

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 november 2009 08:17 uur

Server water koelingBoston Limited and Iceotop hebben een nieuw soort koeling ontwikkelt, waarbij het moederbord van de server ‘onder water’ wordt gezet met een speciale koelvloeistof. Door het moederbord onder de dompelen in koelvloeistof kan de warmte zeer efficiënt wordt afgevoerd. Daardoor kan er meer gebruik worden gemaakt van free cooling, claimen de bedrijven die het systeem op de markt brengen.

Het koelsysteem werkt door het moederbord van het server volledig onder te dompelen in koelvloeistof en te plaatsen in een dichtte behuizing. De server wordt daarna verticaal in het rack opgehangen. Het rack pompt de koelvloeistof door de server heen en op die manier wordt de warmte afgevoerd.

Door het gebruik van de waterkoeling kan er meer gebruik worden gemaakt van freecooling, omdat de koelvloeistof warmte duizenden keren efficiënter kan afvoeren dan lucht. De temperatuur van koelvloeistof kan daarom zonder problemen een hogere temperatuur hebben dan mogelijk is met luchtkoeling. Als gevolg van de hogere temperatuur kan er ook bij buitenlucht met een hogere temperatuur gebruik worden gemaakt van freecooling.

Medio 2010 komt de eerste server met ‘onder water’ koeling op de markt. Deze server zal zijn gebaseerd op een Supermicro’s X8DTT-IBQF moederbord. De server zal zijn uitgerust met Dual Intel 5500 series Xeon Quad/ Dual-Core processors, een Nehalem chipset, IPMI 2.0 en een geïntegreerde Mellanox ConnectX QDR Infiniband 40Gbps Controller met QSFP connector on-board.

In onderstaand filmpje wordt de werking van het systeem uitgelegd:

Martin, 18 november 2009 10:45 am

Hmm ik zie dat er achter het rack vloeistof uitloopt? Dus het vloeistof wordt niet in het rack gekoeld maar erbuiten?

Marco, 18 november 2009 1:04 pm

Zoals je ziet, wordt er gebruik gemaakt van een warmtewisselaar.
de vloeistof die achter het rack uitloopt loopt langs het koel oppervlak van de behuizing en koelt zo de vloeistof in de units.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.