Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Eén op de vier Europeanen heeft snelle internetverbinding

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 20 november 2009 08:02 uur

EU-Viviane_RedingOndanks de economische problemen is het aantal vaste internetaansluitingen met breedbandinternet in Europa het afgelopen jaar gestegen. Ook neemt de gemiddelde snelheid van de verbindingen nog altijd toe.

Op 1 juli van dit jaar had 24 procent van de EU-bevolking een breedbandverbinding. Dit komt neer op ongeveer 120 miljoen vaste breedbandlijnen in de EU. In het afgelopen jaar zijn er 11,5 miljoen nieuwe breedbandaansluitingen bij gekomen. Dit staat in een verslag dat de Europese Commissie deze week heeft gepubliceerd.

Niet alleen groeit het aantal snelle internetverbindingen in Europa, ook hebben de verbindingen een steeds hogere snelheid en een betere kwaliteit. Vier op de vijf breedbandlijnen in de EU heeft nu een downloadsnelheid van 2 Mbps of meer, een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Meer dan 15 procent van de lijnen biedt snelheden boven de 10 Mbps. Volgens de onderzoekers krijgen consumenten dankzij snellere datatransmissie over het algemeen een betere en een grotere keuze tegen lagere prijzen per megabit.

Bij de invoering van breedband staan Denemarken en Nederland bovenaan de wereldranglijst (zie grafiek onderaan); bijna 40 procent van de bevolking beschikt hier over een breedbandaansluiting. Wel groeien daar de aansluitingen nu minder snel omdat het verzadigingspunt bijna is bereikt, aldus de EU.

Mobiel
Ook is er gekeken naar het gebruik van mobiel internet. Volgens de Europese statistieken wint mobiel breedband steeds meer veld in Europa. Sinds januari van dit jaar is het aantal mensen met mobiel breedband in Europa met 54 procent toegenomen. Gemiddeld heeft ongeveer één de 25 EU-burgers snel internet op zak.

EU-Commissaris Viviane Reding (Telecommunicatie) is blij met de cijfers. “Snel internetbreedband, via glasvezelnetten of via draadloze verbindingen, is een voorwaarde voor een sterke digitale economie in Europa en voor Europees leiderschap in nieuwe technologieën en toepassingen.”

Voor Reding is de beschikbaarheid van breedband een belangrijke indicator van de ontwikkeling van informatie- en communicatietechnologieën. De Europese Commissie publiceert daarom twee keer per jaar cijfers over de breedbandmarkt in de EU-lidstaten.

EU-internet_stat-klein

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.