Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Vier trends bepalen de toekomst van datacenters’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 24 november 2009 08:02 uur

onderzoek-grafiekDe it-dienstleverancier Emerson Network Power heeft vier trends beschreven die van invloed zijn op de infrastructuur van toekomstige datacenters.

Volgens de onderzoekers draait het niet alleen om het energieverbruik, maar zal het datacenter van de toekomst efficiënter moeten worden op het gebied van de fysieke ruimte, de apparatuur, het beheer en de servicekosten. En dat alles zonder daarbij slechtere prestaties te leveren.

De vier trends die de toekomst van datacenters bepalen zijn volgens Emerson:
1. Dichtheid en efficiëntie. Datacenters worden steeds compacter en energiezuiniger. Een datacenter met een oppervlakte van 2500 vierkante meter met een verhoogde vloer verbruikt ongeveer 5 kW per rack. Als je dat afzet tegen een datacenter dat vier keer zo groot is en 20 kW per rack verbruikt, levert de verhoogde vloer en het lagere energieverbruik een besparing op van 1 tot 3 miljoen dollar.

Uit een onderzoek dat de Data Center Users Group dit najaar heeft gehouden, blijkt dat 63 procent van de datacenters professionals van plan is om hun volgende datacenter nieuwbouw of uitbouw een ‘hoge dichtheid-faciliteit’ te maken. Dit wil zeggen met een verbruik van meer dan 10 kW per rack. Volgens Emerson vergt dat een andere aanpak van het ontwerp van de infrastructuur.

2. Het belang van beschikbaarheid groeit nog steeds. Uit het onderzoek van de Data Center Users Group blijkt dat meer dan de helft van de datacenter professionals (56 procent) zich zorgen maakt over de beschikbaarheid. Dit is snel aan het stijgen, want in het voorjaar was dit nog 41 procent.
“Hoge beschikbaarheid wordt niet langer beschouwd als een verzekeringspolis”, reageert Chuck Spears van Emerson Network Power. “Een belangrijke uitval kan jaren van besparingen wegvagen die zijn bereikt door middel van stapsgewijze verbeteringen van de efficiëntie”, waarschuwt hij.

3. Verandering blijft te allen tijde van groot belang. De technologie moet de datacenter professionals  in staat stellen om op korte termijn te kunnen aanpassen aan veranderingen. Schaalbaarheid is hierbij het toverwoord.

4. Inzicht en controle. Als je de prestaties van je infrastructuur niet kunt controleren en beheersen, blijft verbetering en groei uit, zo is de gedachte. Managementsystemen die een totaaloverzicht van het gehele datacenter geven, zorgen voor een hogere beschikbaarheid, een betere efficiency en een betere begeleiding bij veranderingen.

Het hele document van Emerson met visies op het datacenter van de toekomst, vindt u hier.

DC-concerns

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...