Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Vier trends bepalen de toekomst van datacenters’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 24 november 2009 08:02 uur

onderzoek-grafiekDe it-dienstleverancier Emerson Network Power heeft vier trends beschreven die van invloed zijn op de infrastructuur van toekomstige datacenters.

Volgens de onderzoekers draait het niet alleen om het energieverbruik, maar zal het datacenter van de toekomst efficiënter moeten worden op het gebied van de fysieke ruimte, de apparatuur, het beheer en de servicekosten. En dat alles zonder daarbij slechtere prestaties te leveren.

De vier trends die de toekomst van datacenters bepalen zijn volgens Emerson:
1. Dichtheid en efficiëntie. Datacenters worden steeds compacter en energiezuiniger. Een datacenter met een oppervlakte van 2500 vierkante meter met een verhoogde vloer verbruikt ongeveer 5 kW per rack. Als je dat afzet tegen een datacenter dat vier keer zo groot is en 20 kW per rack verbruikt, levert de verhoogde vloer en het lagere energieverbruik een besparing op van 1 tot 3 miljoen dollar.

Uit een onderzoek dat de Data Center Users Group dit najaar heeft gehouden, blijkt dat 63 procent van de datacenters professionals van plan is om hun volgende datacenter nieuwbouw of uitbouw een ‘hoge dichtheid-faciliteit’ te maken. Dit wil zeggen met een verbruik van meer dan 10 kW per rack. Volgens Emerson vergt dat een andere aanpak van het ontwerp van de infrastructuur.

2. Het belang van beschikbaarheid groeit nog steeds. Uit het onderzoek van de Data Center Users Group blijkt dat meer dan de helft van de datacenter professionals (56 procent) zich zorgen maakt over de beschikbaarheid. Dit is snel aan het stijgen, want in het voorjaar was dit nog 41 procent.
“Hoge beschikbaarheid wordt niet langer beschouwd als een verzekeringspolis”, reageert Chuck Spears van Emerson Network Power. “Een belangrijke uitval kan jaren van besparingen wegvagen die zijn bereikt door middel van stapsgewijze verbeteringen van de efficiëntie”, waarschuwt hij.

3. Verandering blijft te allen tijde van groot belang. De technologie moet de datacenter professionals  in staat stellen om op korte termijn te kunnen aanpassen aan veranderingen. Schaalbaarheid is hierbij het toverwoord.

4. Inzicht en controle. Als je de prestaties van je infrastructuur niet kunt controleren en beheersen, blijft verbetering en groei uit, zo is de gedachte. Managementsystemen die een totaaloverzicht van het gehele datacenter geven, zorgen voor een hogere beschikbaarheid, een betere efficiency en een betere begeleiding bij veranderingen.

Het hele document van Emerson met visies op het datacenter van de toekomst, vindt u hier.

DC-concerns

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.