Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft brengt cloud-diensten onder in Amsterdam

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 25 november 2009 08:04 uur

WindowsAzureMicrosoft start begin 2010 officieel met het gebruik van het online applicatieplatform Windows Azure. Klanten kunnen diensten afnemen die gehost worden op twee locaties in Europa, waaronder Amsterdam.

Tijdens de Professional Developer Conference (PDC) vorige week in de Verenigde Staten heeft Microsoft de startdatum van Azure genoemd.  Klanten van Microsoft kunnen vanaf 1 januari 2010 zelf kiezen of ze diensten afnemen en die zelf op een server willen draaien of dat ze die in de cloud gebruiken of vanuit een datacenter van Microsoft. “In dat laatste geval kunnen ze kiezen welke locatie ze daarvoor nemen”, zo kondigde Peter de Haas, Online strategy manager van de afdeling Business marketing organization bij Microsoft Nederland, dinsdag aan.

De diensten kunnen worden gehost in drie regio’s: Noord-Amerika, Europa en Azië. In de VS zijn de datacenters gevestigd in Chicago en San Antonio, voor  Europa zijn de locaties Dublin en Amsterdam en voor Azië Hong Kong en Singapore.

Waar in Amsterdam de servers van Microsoft zijn geplaatst wil het bedrijf niet zeggen, aldus De Haas. De datacenters van Microsoft vormen ook de basis voor online diensten als Live Services (onder meer Hotmail en Windows Live Messenger) en Office Live Services.

Capgemini is in Nederland één van de partijen die applicaties ontwikkeld op basis van Windows Azure.  Het bedrijf werkt op dit moment aan het aanpassen van zijn rekenkernel aan Azure. De jaarlijkse berekening voor de pensioenoverzichten zullen overgaan naar het Azure-platform. “Dat levert steeds een enorme piekbelasting op die ‘de cloud’ prima zou kunnen opvangen”, aldus Nico Brandt van Capgemini Technology Services.

Hieronder is een video met technische uitleg over het Azure-datacenter.

Azure-video

Peter-s, 25 november 2009 11:17 am

Mooi ding, jammer dat er geen verlichting in zit.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.