Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google maakt YouTube klaar voor IPv6

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 november 2009 08:04 uur

YouTubeYouTube bereikbaar maken via IPv6 heeft op dit moment de hoogste prioriteit voor het IPv6 Team van Google. Wanneer de eerste internetters hun filmpjes daadwerkelijk op YouTube kunnen bekijken is echter nog niet bekend, meldt NetworkWorld.com

De hoeveelheid IPv6-dataverkeer dat de verschillende Google dienstenverwerken is nog beperkt. Zo’n 0,2% van de gebruikers van Google beschikt over IPv6-connectiviteit. Van het IPv6-dataverkeer dat door Google wordt afgehandeld is op dit moment nog maar 40% native.

Ondanks de beperkte penetratie van IPv6 wil Google er klaar voor zijn wanneer nieuwe generatie mobiele telefoons met LTE en set-top boxen met IPv6-ondersteuning worden uitgerold. Ook voorzien telkens meer ISP’s zoals Hurricane Electric, Global Crossing en Comcast hun abonnees van IPv6-connectiviteit en transit.

Volgens Google is de uitrol van IPv6 op zichzelf erg makkelijk. Door Google hoefde er nauwelijks geinvesteerd te worden in infrastructuur om IPv6 mogelijk te maken. De meeste netwerkapparatuur ondersteunt IPv6 namelijk al jaren. Het is voornamelijk een kwestie van het simpelweg inschakelen, stelt Lorenzo Colitti, network engineer bij Google.

Verschillende andere Google diensten ondersteunen IPv6 al wel: Search, Alerts, Docs, Finance, Gmail, Health, iGoogle, News, Reader, Picasa, Maps en Wave. Voor de uitrol van IPv6 kregen Google engineers Erik Kline en Lorenzo Colitti, vorig week de Itojun Service Award van ISOC.

Japje, 25 november 2009 8:33 am

Hopelijk gaan ze ook snel beginnen met een IPv6 enabled GoogleBot! En het liefst dit aangeven in de zoekresultaten... misschien krijgen we dan eindelijk een duidelijker beeld wat er aan content te vinden is op IPv6.

Handrik, 25 november 2009 9:42 am

IPv6 is zo overschat. Ik wacht op IPv7. Is beter.

Wido, 25 november 2009 9:54 am

@ Handrik, grappig...

Anyway, goed idee, hoop alleen dat ze ook eens IPv6 vrij gaan geven zonder dat je nameserver / netwerk bij hen goedgekeurd moet zijn.

Maar de Google bot moet idd ook IPv6 worden en dual-stack websites gewoon hoger ranken, dan is IPv6 met één jaar ingevoerd op de wereld, want wacht maar tot de "SEO specialisten" dit horen.

Marco, 25 november 2009 6:42 pm

Haha, Japje :-)

Goed plan! De Googlebot moet inderdaad a.s.a.p. IPv6 enabled worden en inderdaad Wido, de dual-stack websites hoger in de ranking! Dat lijkt me *de* manier om IPv6 te 'pluggen'.

Thomas Wouters, 26 november 2009 7:09 pm

@wido & @marco tijdje terug met google hier over gemailt, de reactie was, duidelijk:
welk voordeel heeft de gebruiker NU.

M.a.w. een site die ipv6 ondersteund heeft niet per definitie beter content (volgens mij overigens wel vaker minder slechte :))

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.