Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vanzelfsprekend en noodzakelijk (column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 26 november 2009 08:04 uur

ethernetknoopAls je afgelopen week niets is opgevallen tijdens het werk, dan was je of op vakantie of je hebt weinig contact met klanten.

De grote storingen in de netwerken van twee leveranciers hebben niet alleen aangetoond hoe afhankelijk we zijn van mobiele telefonie en internet, maar ook hoe slecht de informatie voorziening van de aanbieders is. Ik weet dat het bij mij uren duurde eer ik doorkreeg mobiel niet bereikbaar te zijn. Gelukkig kon ik wel e-mail en Skype gebruiken, dus improviserend mijn verplichtingen nakomen. Dat werd onmogelijk toen een paar dagen later een andere storing zorgde voor een dode dsl lijn.

Een onrustige week, die ik afsloot door met oud collega’s uit eten te gaan. Natuurlijk kwamen storingen ter sprake. Echter niet die van afgelopen week. De meeste van ons hebben namelijk de zomer van 1996 meegemaakt.

Toen hebben we ruim 24 uur geen access kunnen leveren doordat de database server het begaf. Die bleek toen een single point of failure te zijn en een kettingreactie elders in het netwerk te veroorzaken. Er was weliswaar een backup van de software, maar de hardware was niet dubbel uitgevoerd en de onderdelen waren niet bij de leverancier voorradig. Uiteindelijk zijn er technici met de onderdelen overgevlogen vanuit de Verenigde Staten om de boel tijdelijk te kunnen herstellen.

In die tijd maakte iedereen gebruik van inbelmodems en door de storingen gingen klanten zelf instellingen wijzigen. Dat leidde uiteindelijk op de helpdesk tot totale chaos en het heeft letterlijk weken geduurd eer de situatie onder controle was.

Ook later zijn er nog accessproviders getroffen door soortgelijke rampen. Het heeft er toe bijgedragen dat we anders zijn gaan kijken naar hardware, backups en uitwijkmogelijkheden. Wat dat betreft hebben hostingproviders hun zaakjes altijd beter voor elkaar. Door gebruik te maken van degelijke datacenters en monitoring kunnen ze tijdig fouten signaleren en ingrijpen.

Mocht het onverhoopt toch een keer fout gaan, dan weten de meeste hosters hoe ze moeten reageren naar de klanten. De keren dat ik afgelopen jaren geïnformeerd ben over storingen bij mijn hosters heb ik dat ervaren als snel, adequaat en professioneel. Vrijdag heb ik mijn maten gevraagd hoe zij denken dat dit komt. Het antwoord was unaniem. Hostingaanbieders zijn meer betrokken bij hun werk en er is echte concurrentie. Goede service is voor velen zowel vanzelfsprekend als noodzakelijk.

Daar kunnen de consumenten aanbieders nog heel wat van leren.

ISPam.nl Job board

t.bloo, 27 november 2009 2:23 pm

> door de storingen gingen klanten zelf instellingen wijzigen

Nu je het zegt, dat is een interessante vermelding, dit is me als consument en als leverancier ook al eens overkomen.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...