Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISPam.nl wint IPv6 Award

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 november 2009 08:10 uur

IPv6 AwardsGisteren zijn tijdens het ECP-EPN Jaarcongres in Scheveningen de IPv6 Awards uitgereikt. Ondanks twee goede andere genomineerden won ik (Arnout Veenman) en daarmee feitelijk ISPam.nl de IPv6 Award in de categorie “publicatie”.

Tijdens het voorlezen van het jury-oordeel werd ISPam.nl en de bereikbaarheid van ISPam.nl via IPv6 expliciet genoemd. De IPv6 Award is daarom niet alleen voor mij, maar voor de hele ISPam.nl-redactie en specifiek ook voor Randy ten Have die net als ik veel aandacht aan IPv6 besteedt.

Andere winnaars zijn Jasper Wonnink (bekend van zijn IPv6-weblog Fix6) in de categorie particulieren. Website monitoringbedrijf Watchmouse in de categorie bedrijfsleven. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in de categorie overheid & non-profit. De prijs voor onderwijs ging naar beide genomineerden:  Universiteit van Amsterdam en Hogeschool Utrecht. En in de categorie Internet Service Providers ging BIT er met de IPv6 Award vandoor. Alle prijswinnaars zijn na afloop gefeliciteerd door staatssecretaris Heemskerk (zie foto).

De prijzen bij de IPv6 Awards zijn ter beschikking gesteld door  SIDN, SURFnet, Stratix, Stichting NLnet, XS4all en KPN. IPv6 Taskforce voorzitter Erik Huizer stelde dat deze sponsors echt geloven in het belang van een snelle overstap naar IPv6 en niet enkel sponsor zijn voor de publiciteit. De prijzen liepen uiteen van geldbedragen tot 15.000 euro, een week lang consultancy en een laptop met een jaar lang mobiel internet.

Zelf zie ik het winnen van de prijs als een aanmoediging om aandacht te blijven besteden aan IPv6. In 2011 zijn de IPv4-adressen op. Dus implementeer IPv6 voor dat het te laat is! Als laatste een dienstmededeling: Sander je krijgt de groeten terug van de staatssecretaris. 😉

IPv6 Awards Foto Winnaars
Foto: Paul Ridderhof

Arnold Visser, 27 november 2009 9:22 am

Gefeliciteerd met jou/jullie prijs!

Rashid Niamat, 27 november 2009 9:59 am

van Harte!

Dennis, 27 november 2009 10:56 am

Gefeliciteerd Arnout!

Mark, 27 november 2009 11:06 am

[quote]In 2011 zijn de IPv4-adressen op. Dus implementeer IPv6 voor dat het te laat is![/quote]
Andere oplossing: ga IPv4 adressen sparen en mis-/gebruiken. Denk aan snel veel SSL certificaten uitrollen voor subdomeinen die niemand gebruikt.

Op naar native IPv6 op alle locaties!

Marco, 27 november 2009 1:17 pm

Proficiat met jullie prijs.

Randy, 27 november 2009 4:41 pm

Zie ik nu nog iemand met witte schoenen®?

Memnon, 27 november 2009 8:31 pm

Gefeliciteerd Arnout.

Thomas Lobker, 29 november 2009 5:21 pm

Arnout, gefeliciteerd met je laptop! :D

renee teunissen, 29 november 2009 9:07 pm

Gefeliciteerd!!

Er moet idd veel meer aandacht komen, vooral bij de consumer electronics, zoal wifi routertjes en dsl/kabel modems. Zolang de conument niet overgaat, volt het bedrijfsleven niet.

Dus waarom rollen de ISP's nog geen IPv6 ready modems/routers uit?? Dan komt er vanzelf meer verkeer en dus aandacht. En zolangs die stap niet genomen gaat worden, zal IPv6 nix worden.

Gr,
Renee.

Japje, 1 december 2009 10:55 am

@Renee

De consument zal nooit zomaar over gaan. De consument vindt het belangrijkste 'dat het werkt' en of dat nou ipv4, ipv6 of netbios is.. dat maakt hem niets uit ;)

Er zijn weinig tot geen IPv6 ready modem/routers. Fritz!Box heeft er 2 (http://www.fix6.net/archives/2009/10/12/ipv6-cpe-needs-who-you-gonne-call/) en de duurdere cisco's en junipers hebben IPv6 ondersteuning. De goedkopere modem/routers die aan klanten 'kado' worden gegeven bij het afsluiten van een internet verbinding of die voor 30 euro in de winkel liggen hebben gewoon geen IPv6 ondersteuning.

En de vraag wat we nodig hebben om IPv6 aan de man te krijgen heb ik op dit moment in een poll draaien (http://www.fix6.net/archives/2009/11/30/new-poll-what-is-the-solution-for-ipv6-usage/) en ben er benieuwd wat de meeste mensen daar voor ideeen over hebben.

renee teunissen, 1 december 2009 10:54 pm

@Japje, je hebt gelijk dat de consument - op een paar IPv6 Die-hards en/of OpenWRT Die-hards na - niet overgaan als ze niet geholpen worden.

Hosters en eigenaren van websites zullen niet IPv6 Enabled worden, zolang er geen vraag is, en men reklame gelden/verkeer misloopt door het gebrek aan IPv6 ondersteuning bij de datacenters.

Dus zit je met een kip&ei verhaal.

De enige die deze cirkel kan openen zijn de ISP's door standaard alleen IPv6 enabled modems+routers te gaan leveren, met krijgt dan IPv6 zonder dat men in het in de gaten heeft. De consumenten software (windows, mac os, linux) is al tijden klaar voor ipv6. De server software (apache et al) ook.

Dus waarom het netwerk nog niet??

Mijn stelling is dan ook dat zolang er voor de consument niets te winnen valt, zal deze er geen cent extra voor over hebben. Dus ook geen nieuwe modem of router voor zal aanschaffen.

Overigens is het nog lang niet gemakkelijk om een colocatie hoster te vinden die IPv6 kan leveren voor de prosumer markt, omdat met er domweg niet klaar voor is, of het geen prioriteit heeft.

En dát het geen prioriteit heeft blijkt wel uit het feit dat de primaire sites van xs4all, hyves, linked-in, etc niet ipv6 accessable zijn... Zegt genoeg toch dat www.xs4all.nl geen aaaa-record heeft..

Waldemar Lubbers, 5 januari 2010 3:44 pm

Gefeliciteerd !

Hoe zit het nu met de IPv6 NAT wens van (sommige leden van) de community? Dit lijkt me nogal in tegenspraak met de oorspronkelijke ontwerpeisen van IPv6.

Peter, 11 maart 2010 12:12 am

Helaas kan ik sinds vanochtend ISPam niet meer bereiken via IPv6, host lijkt down te zijn (ook niet pingbaar). IPv4 werkt prima :)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.