Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN voert adviezen Domeinnaamdebat in

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 1 december 2009 08:04 uur

.nl een product van SIDNDe identificatieplicht bij de registratie van .nl-domeinnamen wordt afgeschaft. De SIDN heeft besloten om een aantal beleidswijzigingen door te voeren naar aanleiding van het Domeinnaamdebat dat in oktober 2008 werd gehouden.

Op dit moment zijn .nl-registrars verplicht de identiteit van domeinnaamhouders vast te stellen voordat ze voor hen daadwerkelijk een domeinnaam registreren. “Alhoewel de meningen over dit voorstel tijdens het debat niet unaniem ‘voor’ waren, heeft SIDN toch besloten deze identificatieplicht af te schaffen”, zo meldt de stichting maandag.

In de nieuwe situatie blijft er zowel bij registratie als daarna een ‘zorgplicht met betrekking tot de correctheid van de gegevens’ voor de registrars gelden. De registrar mag geen gegevens registreren waarvan hij weet of vermoedt dat deze niet correct zijn. Bovendien moet een registrar op verzoek kunnen aantonen dat de registratiegegevens juist zijn.

Andere wijzigingen
Naast het afschaffen van de registratieplicht verandert er nog meer. Zo werd in oktober van dit jaar al  een wijziging in de regeling rondom het domicilieadres doorgevoerd. Verder wordt vanaf 12 januari volgend jaar de publicatie van persoonsgegevens bij de whois beperkt. Hiertegen bestaat vanwege de bescherming van de privacy al langer weerstand omdat er bij particuliere domeinnaamhouders volledige adresgegevens worden getoond.

En tot slot wordt het vanaf 17 februari 2010 mogelijk om tegen betaling een domeinnaam te ‘reserveren’. Bij een reservering wordt er nog geen registratie in de zonefile van de SIDN doorgevoerd waardoor er geen gegevens van de domeinnaamhouder in de whois zullen verschijnen. Iemand die de whois raadpleegt ziet vanaf dan alleen dat een domeinnaam ‘inactief’ is.

Correctie: Gegevens inactieve domeinnaam worden wel in de whois getoond

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.