Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN houdt succesvolle uitwijktest

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 december 2009 08:05 uur

SIDNAfgelopen zaterdag heeft SIDN een uitwijktest gehouden. Daarbij was het scenario dat het pand van SIDN in Arnhem in de nacht was afgebrand. De hele organisatie en operatie van SIDN moest daarom worden verhuisd naar haar uitwijklocatie. Bij de uitwijktest heb ik zelf ook nog een kleine rol gespeeld door als journalist de communicatie afdeling tijdens de test aan de tand te voelen.

De uitwijktest hield in dat het pand van SIDN aan de Utrechtseweg in Arnhem was afgebrand. Alle medewerkers van SIDN moesten daarom naar de uitwijklocatie. Bij de test werd rekening gehouden met alle facetten (waaronder vervoer, communicatie met registrars en pers, telefonische bereikbaarheid, etc.). Uitgesloten van de test waren de productiesystemen van SIDN, die draaien reeds in een redundante opstelling in verschillende datacentra.

SIDN directeur Roelof Meijer noemt de uitwijktest zeer geslaagd:

Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid en onze belangrijke en in feite onmisbare taak, SIDN gaat daarom ver in het waarborgen van de continuïteit van onze dienstverlening. Dit deden we al door het volledig redundant uitvoeren van onze productie, maar nu ook doordat we daadwerkelijk met het voltallige personeel op een andere locatie kunnen werken in het geval van calamiteiten op ons kantoor in Arnhem. De geslaagde test van afgelopen zaterdag heeft aangetoond dat wij in uitzonderlijke omstandigheden, waarbij ons kantoor in Arnhem als verloren moet worden beschouwd, in staat zijn binnen korte tijd weer volledig operationeel te zijn. Dit is een geruststellende gedachte voor ons, maar ongetwijfeld ook voor onze registrars en andere stakeholders.

Er zijn volgens SIDN nog wel een aantal ‘lessons learned’: o.a. met betrekking tot de wijze waarop snel een groot aantal werkstations moeten worden ingericht en de doorschakeling van het SIDN-storingsnummer (wat buiten kantooruren beschikbaar is voor registrars).

Als journalist kan ik ook alleen maar lof hebben voor de reactie van Martin Sluijter, communicatieadviseur bij SIDN, die onverwachts met mijn vragen werd geconfronteerd tijdens de test. Ondanks dat wist hij al mijn vragen keurig te beantwoorden.

SIDN wil jaarlijks een grote fysieke uitwijktest zoals deze, waarbij ook de telefonie daadwerkelijk wordt omgelegd uitvoeren. Daarnaast zullen verschillende malen per jaar er testen in een kleinere setting en/of op afstand worden uitgevoerd.

ISPam.nl Job board

Jeroen, 2 december 2009 8:11 am

Ondanks het positieve van het testen van deze fysieke uitwijk procedures is de failover van de productie nog steeds niet daadwerkelijk getest, ondanks dat er een uitwijk locatie zou zijn opgezet.

Of heb ik wat gemist?

Gerwin, 2 december 2009 8:25 am

Ja en dat vind ik eigenlijks veel belangrijker dan dat een kantoor out of order is :) Maar goed dat zal ook nog wel komen.

Joost, 2 december 2009 3:37 pm

Wat een positief SIDN nietws weer allemaal, een week voor de relatiedag. ;)

Sjoerd van Groning, 3 december 2009 12:16 pm

Dat was vast de uitwijklocatie van COIN BV. Zij verzorgen dergelijke diensten. Grote kantoorpanden met alleen maar buro's, klaar om bedrijven op te vangen met een probleem.

(www.coinbv.nl, altijd verwarrend, meerdere COIN's in Nederland)

Jan, 3 december 2009 7:17 pm

Mmmm... lelijke website, van COIN BV...

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...