Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google vraagt patent aan op eigen koelsysteem

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 2 december 2009 08:02 uur

GoogleEen octrooiaanvraag van Google heeft meer onthuld over de manier waarop het bedrijf zijn datacenters wil koelen. De nieuwe koeltechnologie is nodig vanwege de grote vraag naar hosted diensten van Google.

Het bedrijf maakt al zijn eigen servers en switches, maar nu is gebleken dat het bedrijf ook zijn eigen racks met koeling aan het ontwerpen is, zo meldt Data Center Knowledge.

In de patentaanvraag staat een ontwerp beschreven met twee verstelbare verticale pijpen langs de muur, soort ‘luchtwanden’, die kleine hoeveelheden koude lucht kunnen uitblazen bij componenten in een serverlade. Het ontwerp bestaat uit een rack met koele lucht die door lange dunne buizen gaat en vrijkomt dankzij geperforeerde openingen.

De luchtwanden kunnen bij speciale onderdelen van het datacenter worden geplaatst en eventueel worden gebogen. De lucht voor de koeling haalt Google uit de buitenlucht.

Volgens Data Center Knowledge heeft Google al een ‘chiller’-vrij datacenter in België. Dit nieuwe koelontwerp geeft het bedrijf wellicht ook de mogelijkheid om in warmere streken een dergelijk datacenter te bouwen. Als de methode effectief blijkt kan het de datacenterbranche mogelijk verlossen van de racks die met airconditioning worden gekoeld, zo voorspellen deskundigen.

Michiel, 2 december 2009 12:28 pm

Grappig hoe "air wands" uit het artikel rechtstreeks wordt vertaald in "luchtwanden". Het Engelse "wand" verwijst meestal naar een tover - voor de Harry Potter fans - staf of stokje. De kleine metaaldetectoren die ze o.a. gebruiken op vliegvelden worden ook "wands" genoemd.

Een luchtwand is een permanent gordijn van koude of warme lucht, bijvoorbeeld bij de ingang van een winkel.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.