Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

KPN gaat wijkcentrales verkopen

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 21 december 2007 08:04 uur

KPNKPN heeft bekend gemaakt dat ze wijkcentrales en andere panden die een technische functie hadden in de eerste helft van 2008 gaat verkopen. De panden worden overbodig door het All-IP netwerk van KPN. In eerste instantie gaat het totaal om 34 panden verspreid door heel Nederland.

Veel van de panden zijn gelegen in binnenstedelijke gebieden en daarmee naar eigen zeggen van KPN zeer geschikt voor herontwikkeling. Of te wel, te koop wijkcentrale datacentrum, zo goed als nieuw, van een oud-monopolist geweest, enkel gebruikt om telefoonlijnen te patchen en DSLAM’s te hosten. Tegen elk aannemelijk bod.

Jurrian, 21 december 2007 8:32 am

Het wachten is op de eerste hoster die een wijkcentrale koopt en z'n servers er neerzet. Voor de personen die het echt van plan zijn: houdt er rekening mee dat deze gebouwen vaak alleen een complete noodstroomcoorziening hebben voor 42 Volt DC; niet voor 230 Volt waar de meeste servers op draaien.

Robbert, 21 december 2007 10:42 am

Wijkcentrales draaien inderdaad op een 42 Volt cercuit. Echter bestaan de meeste "grote" wijkcentrales over meerdere zalen, zo zijn er ook computerzalen voor servers en dslams.

De meeste zalen bestaan ook niet uit een datavloer maar uit een betonnenvloer met telecomapparatuur.

Hier in Zoetermeer (palenstijn) hebben wij vorig jaar een kijkje mogen nemen met het Gigameerproject en ze zijn nog vrij groot, ik schat op ongeveer 500m2 aan computervloeren en nog eens circa 200m2 aan telcomvloeren.

Airo, aggregraat en UPS waren aanwezig en het was zelfs mogelijk om hier als kleine hostingpartij ruimte af te nemen. Echter KPN kennende mag je wel direct access/internet van ze afnemen :--)

ps. het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen in de grotere wijkcentrale's, mede omdat eurofiber hier vaak _wel_ aanwezig is.

Remon, 21 december 2007 10:45 am

Neem je DC powered servers, scheelt je direct ook flink in koeling en stroomkosten. :)

Magus, 21 december 2007 12:17 pm

DC powered met opslag op chips ipv op schijven :)

We kregen afgelopen week ook een brief van de een of andere choogem binnen die een datacentrum te koop had. Was een paar jaar geleden faliet gegaan en heeft tijden leeg gestaan. Of wij interesse hadden. Lollig :)

Kwark, 22 december 2007 2:05 pm

Een bedrijf uit rotterdam ja, die krijgen wij ook al ;)
We konden er meteen in...

Ik ga hier in het dorp een kijken, weet dat er een grote aggregaat in een bij gebouw staat.

Jeroen, 23 december 2007 10:31 pm

Bij wie bij KPN moet je wezen voor meer informatie?

Arjan Bijnen, 23 december 2007 11:16 pm

@Jeroen: Ik mag aannemen bij KPN Vastgoed & Facilities :)

magic, 15 juli 2008 9:22 am

volgens mij gaat het om 48v i.p.v. 42v. en staan hier tevens wisselrichters die van de 48v backup een 230v netspanning genereert (UPS)
er zijn ook servers die op 48v DC werken

Hjf Hutten, 14 juli 2013 1:01 pm

Als de centrales verkocht gaan worden geld dit dan ook voor kleinere gebouwen omdat wij naast een gebouw[tje] wonen en het onderhoud nog al te wensen over laat' dan is mijn vraag of het ook te koop is . Wij wonen aan de Okkenbroekstraat no 7 en de centrale is no 5 met het object no 00975. Met vriendelijke en hopend op reactie. Hans Hutten Okkenbroekstraat 7 8112 AK Nieuw Heeten

Nlz, 5 juli 2016 4:44 pm

magic, 15 juli 2008 9:22 am
Het gaat waarschijnlijk om 48v inderdaad. Open Compute Project gebaseerde infrastructuur lijkt hier erg passende infrastructuur te kunnen zijn.

Google is onlangs ingestapt in de OCP community, en hebben een 48v DC rack gecontribueerd. Zoiets zou interessant moeten zijn voor dergelijke omgevingen - want het werkt uitstekend op zowel een betonvloer als ook datavloer. Eisen aan koeling zijn ook minimaal waardoor ook je ook veel op je energierekening kunt besparen.

Theo Bleeker, 20 augustus 2016 12:14 pm

Mijne Heren
;
Ik ben op zoek naar de afdeling verkoop vastgoed van KPN ik heb van een medewerker gehoord dat de Centrale in Schagen aan de Herenbosstraat 10 voor een groot deel leeg en zal worden verkocht ik ben daar wel in gestresseerd.

Kan u mij aangeven wie daar over gaat ?

Theo Bleeker

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.