Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

DNSSEC voor .nl-domein mogelijk al in augustus 2010

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 9 december 2009 08:04 uur

SIDNSIDN heeft aangekondigd DNSSEC voor het .nl-domein in te voeren één maand nadat dit voor de rootzone gebeurt. ICANN heeft bekend gemaakt dat de rootzone waarschijnlijk in juli 2010 te signeren, waarna het voor de .nl-zone in augustus 2010 ook zover zal zijn. Ook moeten er nog een aantal operationele problemen die DNSSEC met zich mee brengt uit de weg geruimd worden.

Het signeren van een zone zoals het .nl-domein (tier 1) heeft beduidend minder impact dan het ondertekenen van de domeinnamen in die zone met DNSSEC (tier 2). SIDN is van mening dat voor de tier 2 implementatie eerst nog een aantal operationele problemen opgelost moet worden. Zo moet bijvoorbeeld het verhuisproces nog uitgewerkt worden, moet het sleutelmanagement bij registries en houders nog worden ingericht en moet nog bepaald worden hoeveel domeinnamen er maximaal met een sleutel kunnen worden ondertekend.

Om deze en andere ‘hobbels op de weg’ te effenen, heeft SIDN samen met een aantal partijen het platform DNSSEC.NL opgericht. Binnen dit platform werken vertegenwoordigers uit de technische hoek van de internetgemeenschap (o.a. NLnetLabs, Surfnet en SIDN) aan oplossingen voor deze problemen. Een gedetailleerd overzicht van van alle kwesties rondom DNSSEC voor het .nl-domein heeft SIDN in dit document (pdf) uiteengezet.

SIDN directeur Roelof Meijer stelt dat men de afgelopen jaren terughoudend geweest met de invoering van DNSSEC, omdat dit niet ten koste mag gaan van de stabiliteit. Om die reden is men bij SIDN de afgelopen jaren terughoudend geweest met de invoering van DNSSEC. Wanneer de rootzone gesigneerd is, hoeven er geen interim-oplossingen te worden gebruikt (met betrekking tot de verspreiding van cryptografische sleutels, red.), die de kans op fouten vergoten.

Uit het achtergrond document van SIDN blijkt daarnaast ook dat er in EPP enkele specifieke voorzieningen voor DNSSEC zijn opgenomen. Het feit dat op 17 februari 2010 DRS-5 met EPP-ondersteuning in gebruik wordt genomen, zal de uitrol van DNSSEC verder vereenvoudigen voor SIDN.

ISPam.nl Job board

Melle Gloerich, 9 december 2009 11:51 am

Roland van Rijswijk (Surfnet) heeft een de belangrijkste zaken op een rijtje gezet: http://www.ngn.nl/ngn/n61320-beta/dnssec-komt-er-nu-echt-aan/?waxtrapp=luijfiBsHyoOtvOXEgIjI

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!