Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nabellen bij spam (column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 10 december 2009 08:01 uur

geen spamAls houder van een handvol domeinen heb ik dagelijks te maken met ongewenste mail. Default  laat ik de spamfilters het werk doen. Ik scroll slechts snel door de lijst of er geen mail ten onrechte wordt gefilterd.  Mails die door het filter heen glippen en wel spam blijken te zijn kunnen op mijn volle aandacht rekenen.

De afgelopen weken zag ik dat een permanente stroom van e-mails van een beperkt aantal ip-adressen uit Duitsland de filters omzeilt. Nu is het eenvoudig de ip-range tijdelijk te blokkeren, maar dat is niet slim want een aantal van mijn studie contacten mailt en host via die partij. Dus ik stuur keurig elke keer een abuse klacht in en hoop maar dat ze het lek dichten.

Vrijdagochtend begon ik de dag met weer een lading spam vanuit die ip-range. Ik was het gespam zo zat, dat ik op zoek ben gegaan naar de telefoonnummers van de abusedesk van de provider. Ik vond zowaar in mijn mailbox een abuse reply uit 2007 met de naam van een medewerker en een echt telefoonnummer.

Dus ik belde in mijn beste Duits op en legde mijn probleem voor. De abusedesker kon mijn naam en meldingen snel in zijn systeem terugvinden, dus dat deel van de klachtenprocedure werkte. Maar waarom is hun netwerk zo langdurig lek?  De medewerker gaf daar niet antwoord op, maar vroeg of hij me later mocht terugbellen. Zoiets had ik nog niet eerder meegemaakt, dus enigszins verbaasd liet ik mijn nummer achter.

Vrijdag aan het eind van de dag werd ik teruggebeld door de abusedesk van de Duitse provider. Ze hadden het lek boven water gekregen. Het zou gaan om kwaadwillig meeliften op wifi netwerken. Maar dat was niet de enige reden waarom hij me terugbelde. Ze waren zo verbaasd over het feit dat ik als Nederlander met een spamklacht had nagebeld, dat ze dat wilden melden in het personeelsblad. Of ik me wilde laten interviewen.

Nu heb ik een hoop rare dingen meegemaakt, maar geïnterviewd worden omdat ik abusemelding doe is nieuw voor me. Wel leuk trouwens dat ze er zo mee omgaan. De medewerkers leren zo van een praktijk voorbeeld dat spam een grensoverschrijdend probleem is.

En ik leer ervan, dat nabellen bij spamklachten kan helpen.

gerwin, 10 december 2009 10:56 am

Grappig inderdaad :) Zo zie je maar dat een belletje meer doet dan een email. Dat willen mensen nog wel eens vergeten tegenwoordig.

Jochem, 10 december 2009 1:57 pm

Naar het bedrijf waar ik werk wordt ook wel eens gebeld. Het zijn dan vooral de banken die boven op een phising aanval zitten. Het grappige is dat ze dan bellen in het weekend en verwachtten dat we het ala minuut oplossen.

Bellen mag dan in dit voorbeeld zinnig zijn, vaak ga je gewoon mee in de normale abuse-procedure.

Lennie, 10 december 2009 10:40 pm

Over spam en Duitsland gesproken er was ook een "Konferenz" in Berlijn dit jaar:

http://www.youtube.com/watch?v=hW9eo5vyABQ

Dit jaar met Postfix-, Dovecot- en Amavis- auteur.

Rashid Niamat, 11 december 2009 9:08 am

@Lennie,

dank voor de link!
Had al eerder over dat event gelezen, maar wist niet dat er ook gefilmd was.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.