Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Punt.nl aangeklaagd om Nijntje parodieën

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 11 december 2009 08:12 uur

Nijn ElevenGistermorgen om 11:00 uur heeft er voor de rechtbank Amsterdam een kort geding gediend tussen rechthebbende op de Nijntje-catroons (Mercis BV en Dick Bruna) en Punt.nl (een zusterbedrijf van MijnDomein.nl). Inzet van het kort geding waren parodieën van Nijntje cartoons die door webloggers die gebruik maken van het Punt.nl platform waren geplaatst. De parodieën waren ondertussen al door Punt.nl verwijderd. Ondanks dat eiste Mercis dat Punt.nl (als webhoster!) 2.000 euro zou betalen om het kort geding af te blazen. Punt.nl weigerde dit.

Alle stukken van het kort geding zijn door Punt.nl online gezet. Hieruit blijkt afgelopen dinsdag er telefonisch is overlegd tussen Punt.nl mede-directeur Henri de Jong en Mercis, vertegenwoordigd door advocaat Bas Le Poole van Houthoff Buruma. Punt.nl moet na melding van toekomstige inbreuken op het intellectuele eigendom van Mercis dit binnen 24 uur verwijderen op straffe van een boete van 1.000 euro. Ook zou Punt.nl ter (gedeeltelijke) compensatie van de door Mercis gemaakte kosten 2.000 euro dienen te betalen, omdat de advocaat de directie van Punt.nl pas na een tweede brief wist te bereiken. Punt.nl reageert hier op met de mededeling, dat de bewuste parodieën verwijdert zijn (omdat de blogs al drie jaar inactief waren) en weigert te de 2.000 euro te betalen.

In de dagvaarding stelt Mercis dat Punt.nl inbreuk zou maken op de auteursrechten van Mercis. Daarnaast zouden de parodieën ook inbreuk op de persoonlijkheidsrechten van Dick Bruna maken: “De kern van het werk van Dick Bruna bestaat uit respect voor de wereld van het kind. Deze kern wordt uitgedragen door waarden als betrouwbaarheid, tijdloosheid, geborgenheid en de afwezigheid van iedere vorm van agressiviteit, geweld, discriminatie en controverse in de verhalen van Nijntje centraal te stellen.”. Mercis eist dat Punt.nl stopt met het maken van inbreuk op de rechten op Nijntje binnen 5 werkdagen, onder dwangsom van 5.000 euro per dag en de volledige vergoeding van de proceskosten.

De belangrijkste verweren van Punt.nl zijn: Dat Mercis zich uitsluitend op de webhoster richt, en niet de houders van de websites, wat in strijdt is met het Lycos/Pessers-arrest. Aansprakelijkheid van ontbreekt vanwege artikel 6:196c waarin de uitsluiting van aansprakelijkheid van providers in is geregeld. Er helemaal geen inbreuk op een auteursrecht is, omdat er sprake is van een parodie, waarop het auteursrecht niet op van toepassing is (artikel 18b Aw, red.). Dat van aantasting van persoonlijkheidsrechten geen sprake is, omdat de essentie van een parodie is de draak steken met het origineel is.

Mercis beroept zich zo blijkt uit haar pleitnotitie: Op het feit dat in tenminste één van de plaatjes (“nijn – eleven”) een afbeeldingen die de voorkant van een Nijntje boek siert integraal is overgenomen. Zodoende is er sprake van auteursrechteninbreuk. Het Hof van Beroep in Antwerpen heeft in een eerdere zaak al geoordeeld, dat een afbeelding waarbij Nijntje cocaïne snuift onrechtmatig is. De stijl van de tekst in de afbeeldingen exact die zijn zoals in de Nijntje boekjes en daarmee ook inbreukmakend zijn. De advocaat van Mercis beklaagt zich er over dat op 27 oktober er al een NTD-klacht was gestuurd en ondanks verschillende pogingen daartoe hen pas na uitbrengen van de dagvaarding – deze week – telefonisch wist te bereiken.

Punt.nl mede-directeur Henri de Jong gaf in een reactie tegenover ISPam.nl aan dat hij zijn kansen goed inschat en dat het een goede ervaring was om te procederen zonder advocaat. Bij het kort geding was Mercis door twee advocaten en drie mensen van Mercis vertegenwoordigd, waaronder haar directrice. Dick Bruna was op vakantie.

Interessant is dat Mercis totaal 21 partijen heeft aangeschreven met een NTD-klacht en dat door al die partijen de parodie uit de lucht is gehaald, op Punt.nl na. De Jong: “Ik heb toen aangegeven dat wij daar dan graag de uitspraak van de rechter willen en niet zomaar weghalen om gezeur te voorkomen. Het is trouwens erg triest dat iedereen het zomaar weghaalt als daar helemaal geen jurisprudentie van is in NL. Punt.nl laat zich niet chanteren!”.

Uitspraak volgt op 22 december 2009.

Het lijkt er overigens op dat Dick Bruna de plank mis slaat met dit kort geding. Eén van de bewuste cartoons is nu juist door De Telegraaf integraal op de website geplaatst.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.