Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ict-branche tekent eigen ‘klimaatverdrag’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 11 december 2009 08:03 uur

meerjarenakkoordHoewel er in Denemarken deze week druk wordt gediscussieerd over plannen om de uitstoot van CO2-gassen wereldwijd terug te brengen, heeft de ict-sector in Nederland inmiddels zelf al een eigen ‘klimaatverdrag’ getekend. Zeker twintig Nederlandse ict-bedrijven hebben het Meerjarenakkoord energie-efficiency getekend waarin afspraken staan over het terugbrengen van het energieverbruik en de CO2-uitstoot.

Het initiatief staat onder leiding van brancheorganisatie ICT-Office dat hierbij samenwerkt met it-bedrijven en het ministerie van Economische Zaken. Het Meerjarenakkoord energy-efficiency (MJA), zoals het officieel heet, is bedoeld om als bedrijfsleven en overheid de handen ineen te slaan en samen het energieverbruik te verlagen. “Je moet samenwerken en de concurrentiestrijd overstijgen in dit plan”, legt Ben Timmer, Datacenter & Facilities Manager bij Easynet, uit.

Easynet is één van de partijen die vorige week zijn handtekening heeft gezet onder het akkoord.  Het bedrijf bouwde vorig jaar een energiecentrum om het datacenter in Schiphol-Rijk op efficiënte manier te koelen. Andere partijen die het Meerjarenakkoord hebben ondertekend zijn onder meer KPN, Microsoft, Atos Origin, Ordina, IBM, Capgemini en Cisco (complete lijst .xls).

In het akkoord staat dat ict-bedrijven die toetreden tot de MJA zich gezamenlijk gaan inspannen om hun energieverbruik jaarlijks met gemiddeld 2 procent te verlagen. Dit moet in 2020 een energiebesparing van 30 procent ten opzichte van 2005 hebben opgeleverd.

Volgens ICT-Office levert het meewerken aan het verlagen van het energieverbruik veel voordelen op. Zo kunnen met name energiegrootverbruikers (zoals datacenters) een flinke energiebesparing behalen en daarmee een flinke kostenbesparing. Die kostenbesparing levert voor de klant ook weer voordelen op. Verder is het goed voor de naamsbekendheid en het imago van een bedrijf.

Certficering
“Iedereen roept maar van alles over sustainability (duurzaamheid) maar het blijft vaak onduidelijk waar het dan concreet over gaat”, vindt Timmer. Volgens hem ontbreekt het aan een keurmerk of certificering in de ict-markt op het gebied van duurzaamheid.

Overigens meldde Atos Origin donderdag nog dat het bedrijf de ISO 14001-certificering voor al zijn datacenters en gebouwen heeft gekregen. De it-dienstverlener is van mening dat de it-sector een belangrijke rol kan spelen in het terugbrengen van de CO2 die door andere sectoren wordt gegenereerd.

patrick, 11 december 2009 10:32 am

@atosorigin ISO14001 ; Mij zeggen intenties en certificeringen niets. Doen wel.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.