Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Stroomstoring legt deel Nedzone datacentrum plat

 • Door
 • Randy ten Have
 • geplaatst op
 • 11 december 2009 08:05 uur

NedZoneEen stroomstoring heeft een deel van het Nedzone datacentrum lam gelegd. De storing zou veroorzaakt zijn door een ATS switch, die verantwoordelijk is voor het schakelen tussen stroombronnen.

Dit zorgde ervoor dat tijdens een stroomuitval vanochtend het rechter gedeelte voor korte tijd offline is gegaan. Het nieuwe gedeelte is gewoon online gebleven. Waarom de omschakeling tussen UPS en generator niet gewerkt heeft momenteel nog niet bekend.

Het was een stroomstoring welke het complete industrieterrein van Steenbergen trof.  Enkele  providers geven aan enkele uren last gehad te hebben van de gevolgen van de storing doordat filesystemen op servers in read-only mode schoten en moesten worden gecontroleerd op consistentie.

Wouter, 11 december 2009 10:38 am

UPS-systemen hebben het wel overgenomen, dieselgenerator draaide ook al gewoon. Echter toen de UPS-systemen leeg waren werd door de ATS dus niet overgeschakeld naar de (al lang opgestarte) dieselgenerator.

KNIP: Spelfouten, klachten en andere zaken die niet over het onderwerp van het artikel gaan kunnen gemeld worden via [email protected].

Jesper, 11 december 2009 11:13 am

Ik krijg zo langzamerhand het idee dat veel datacenters bijna beter gewoon normale powerfeeds kunnen gaan gebruiken dan al dat spul er tussen te hangen. Het gaat alleen maar de hele tijd stuk.

Maurice, 11 december 2009 11:53 am

Wij hebben gisteren deze storing realtime meegemaakt en waren zelf om circa 07.45 ter plaatse om de schade op te nemen en te herstellen.

Op dat moment waren er voldoende mensen aanwezig van het datacenter zelf om de schade zosnel mogelijk te lokaliseren, fixen en verdere schade te beperken.

Gezien wij in Nedzone momenteel ook voldoende hebben hangen zijn wij met de interventie tot circa 1400 constant actief bezig geweest met het nalopen van servers en randapparatuur.


Vanuit het datacenter is alle medewerking verleent die je op dat moment kan verlangen, tevens waren direct de nodige externe vaklieden aanwezig om de stroom te monitoren en alles weer op regulier niveau te brengen.

Al bij al gezien valt de schade zeer mee, een enkele HDD of een powerbartje welke vervangen kon worden.

Gemiddeld hebben de servers welke autobooten een 10/15 min down geweest (ruim gepakt), de overige zijn handmatig nagekeken, fixed en online gebracht.

En ook een groot gedeelte heeft niets mee gekregen van deze storing.

Gryl, 14 december 2009 9:10 am

Ah, het was vroeg in de ochtend dus. Niets te maken met de test van het Lievensberg ziekenhuis waar om 9.00 uur de stroom er af ging :)

 • Pingback: Downtime in 2009… « JANWIERSMA.COM

 • Lennie, 19 december 2009 5:25 am

  @Jesper wat je zegt is, je bent voor het onderstaande model ?:

  http://www.ispam.nl/archives/8512/google-innovatie-server-met-ingebouwde-ups/

  Het schijnt een boel efficienter te zijn.

  De makers van Facebook zijn ook voor en doen nu het zelfde via zelfbouw (Google wereldwijd de grootste 'website' en Facebook de tweede).

  Dit is nadat Facebook een boel fabrikanten heeft gevraagd, please, please, maak ook zo iets.

  Maar nog steeds geen fabrikant (als Dell, HP, Sun, Rackable, etc.) die het doet.

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.