Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

USA en Rusland praten over bestrijding cybercrime

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 14 december 2009 08:07 uur

bombDe USA en Rusland zijn gesprekken begonnen over de versterking van Internet Security en de beperking van het militair gebruik van het internet. Dat meldt de New York Times zondag. De gesprekken zijn een belangrijke koerswijziging van de USA, tot nu toe waren zij daar niet toe bereid. De regering Obama is zich bewust van de grootschalige ontwikkeling van cyberwapens.

Een nieuwe aanpak moet een internationale wapenwedloop op het web voorkomen. In de afgelopen jaren zijn er dagelijks duizenden aanvallen op computer systemen van de overheid en grote bedrijven ontstaan. Deze aanvallen resulteren in vastlopende systemen en websites, gestolen gegevens en de ontvreemding van industriële geheimen. Binnenkort zal Obama een speciale adviseur aanstellen die de nationale aanpak moet coördineren. Afgelopen maanden zijn er diverse gesprekken geweest tussen de Russen en Amerikanen om de tot nu bestaande tegenstellingen te overbruggen. De Russen vinden dat de veiligheid op internet het best gediend is met een internationale aanpak resulterend in een verdrag vergelijkbaar met het non-proliferatie verdrag voor nucleaire, chemische en biologische wapens.

Volgens de New York Times ontwikkelen veel landen, waaronder de USA wapens die gebruikt kunnen worden op computernetwerken. De wapens zouden banksystemen maar ook elektriciteitsmaatschappijen en overheden kunnen lamleggen. De gebruikte wapens zijn zgn ‘logic bombs’ die verstopt worden in computers en op een nader te bepalen tijdstip schade aan kunnen richten. Ook ‘botnets’ kunnen websites en netwerken onklaar maken of gebruikt worden voor spionage. Ook wordt gewerkt aan Microgolven die op kilometers afstand computers kunnen vernietigen.

femke, 14 december 2009 11:45 am

dat lijkt wel een nightelf mohawk granaat van mr T :)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.