Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amazon ‘veilt’ ongebruikte cloud computing-kracht

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 15 december 2009 08:03 uur

Amazon Web ServicesAmazon Web Services heeft maandag een nieuw prijsmodel geïntroduceerd voor zijn cloud-diensten. Klanten kunnen daarbij bieden op niet-gebruikte EC2-capaciteit die ze daarna tijdelijk kunnen gebruiken.

De nieuwe dienst Spot Instances is per direct beschikbaar voor huidige gebruikers van Amazons Elastic Compute Cloud (EC2). Het principe lijkt een beetje op een veiling. Klanten kunnen hun prijs noemen voor bepaalde ongebruikte capaciteit bij Amazon willen betalen. Pas als de ‘spot price‘ onder de geboden prijs komt, wordt de extra computingkracht geactiveerd.

Volgens Amazon biedt de tijdelijke extra capaciteit klanten meer flexibiliteit. Zo kan extra computerkracht bijvoorbeeld handig zijn bij het bewerken en converteren van grote foto- of videobestanden, bij wetenschappelijke berekeningen of bij het maken van financiële analyses.

Rekenvoorbeeld
Amazon legt aan de hand van een rekenvoorbeeld uit hoe het bieden werkt. Wie in de VS een bod plaatst voor een Standard Small instance, kan in het AWS Management-systeem zien dat de prijs daarvan fluctueert tussen de 0,03 dollar per uur en 0,06 dollar per uur.

Als de spot price op dat moment 0,05 dollar/u is en je biedt 0,045 dollar/u gebeurt er nog even niets en blijft het bod staan. Zodra de spot price onder die 0,045 dollar/u komt, kan je verzoek worden gehonoreerd. Dit is echter wel afhankelijk van eventuele andere bieders. Als de prijs zakt tot 0,039 dollar/u betaal je voor het eerste uur aan dienstverlening die prijs en niet wat je hebt geboden. In deze voorbeeldsituatie wordt de dienstverlening gestopt zodra de prijs boven de 0,0,45 dollar/u komt.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.