Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Debat over downloadverbod uitgesteld

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 16 december 2009 08:02 uur

downloadHet debat in de Tweede Kamer over het voorstel om een downloadverbod in te voeren, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De discussie zou vandaag worden gevoerd, maar dinsdagmiddag werd bekend dat het debat wordt verplaatst. Belangenorganisatie Bits of Freedom (BoF) heeft deze week nog in een brief aan het kabinet en Kamerleden de bezwaren tegen zo’n verbod opgesomd.

Deze zomer kwam de Kamercommissie Auteursrecht, onder leiding van SP-Kamerlid Arda Gerkens, met een rapport over de downloadcultuur in Nederland (pdf). De commissie wil onder meer dat internetproviders klantgegevens beschikbaar stellen van mensen die op grote schaal bestanden verspreiden. Illegaal downloaden moet verboden worden, vindt de commissie, maar pas ‘als de industrie een systeem van licenties heeft uitgewerkt’.

Volgens Bits of Freedom is een voorgesteld downloadverbod ‘onwenselijk’ omdat de overheid hierdoor miljoenen Nederlanders zou criminaliseren. Bovendien, zo stelt de digitale burgerrechtenorganisatie, is het verbod niet handhaafbaar zonder internetgebruikers te bespioneren.

“Mensen realiseren zich niet dat een downloadverbod alleen kan worden gehandhaafd door de contentindustrie alle internetverkeer af te laten te tappen. Dit is een heilloze weg. Wij hopen van harte dat deze plannen niet worden ingevoerd”, besluit Bits of Freedom.

Het is nog niet bekend wanneer de discussie over het auteursrecht in de Tweede Kamer wel gevoerd wordt.

femke, 16 december 2009 12:00 pm

het onderscheid tussen 'auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden' en 'downloaden' mag dan ook wel goed genoemd worden in het wetsvoorstel. indien 'downloaden' illegaal wordt, is het simpelweg laden van een pagina als bv ispam.nl al illegaal, je download dan immers ook gegevens. Met beeldmateriaal is die grens van kopierecht zelfs nog grijzer.

John T. Knieriem, 16 december 2009 9:32 pm

Benieuwd hoe die bestanden op grote schalen eruit zien. Wij bewaren ze altijd in tupperware doosjes :-)

Wilfried Dudink, 17 december 2009 9:00 am

John bedankt voor de tip!
Ik vond die grote schalen al zo onhandelbaar en nemen veel te veel ruimte in. You got me! Ik stap over op Tupperware ;-)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.