Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verschil tussen klanten (column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 17 december 2009 08:05 uur

KlantenNaar aanleiding van mijn recente ervaringen met Algemene Voorwaarden (Kleine lettertjes, ze moeten wel kloppen) kreeg ik nog een mail van de oud collega, die ik dringend had geadviseerd een specialist naar zijn zaak te laten kijken.

Hij liet weten advies te hebben ingewonnen, voorwaarden te hebben aangepast en dankte me voor mijn alertheid. Ook stelde hij me nog een vraag, wat is eigenlijk het verschil tussen een particuliere klant en een zakelijke klant bij hosting?

Toen we in Nederland begonnen met hosting had je geen consumenten als klant. De tarieven waren daarvoor te hoog (wij rekenden voor 10Mb hosting omgerekend 147 euro per maand, aanvragen van een domeinnaam was 110euro. Daarmee waren we niet eens de duurste!). Begrijpelijk dus, dat we geen particulieren of kleine bedrijven als klant hadden.

Rond de eeuwwisseling veranderde de situatie. Door concurrentie van nieuwe partijen gingen de hostingprijzen gestaag naar beneden. Wij deden langzaam maar zeker wat vaker zaken met consumenten. Dat waren dan wel zonder uitzondering klanten die tamelijk veel afwisten van internet. De echte stroomversnelling trad op, toen SIDN besloot particulieren ook domeinnamen te laten registreren.

Dat er voor consumenten echter andere regels gelden dan voor bedrijven is misschien iets dat men zich niet snel realiseert. Denk daarbij aan dingen als een offerte zonder of inclusief BTW. Of een klant die opeens stelt geen bedrijf maar consument te zijn. Dat laatste gebeurt natuurlijk altijd als er al een conflict is. Als die klagende klant dan voor een hosting geschil aanklopt bij de bestaande geschillenregelingen voor consumenten zaken krijgt hij trouwens te horen dat men hosting niet behandelt, want dat is zakelijke dienstverlening.

Door dit soort zaken is het echt wel belangrijk dat je als aanbieder van te voren duidelijk maakt hoe jij je klant ziet. Ik weet dat sommige hosters zelfs twee soorten contracten voeren, een voor particulieren en een voor bedrijven, juist om verwarring te voorkomen.

Dus ja, er is verschil tussen klanten die bedrijf zijn of particulier. Ik vind dat trouwens helemaal niet erg. Niks mooiers dan met je klanten meegroeien. Je moet eens weten hoeveel particulieren via eerst een homepage, dan goedkope shared hosting zijn doorgegroeid naar klanten die een eigen rack huren.

ISPam.nl Job board

Arnoud Engelfriet, 18 december 2009 8:59 am

Leuke column! Idee voor de volgende: omgaan met minderjarige klanten en vooral met hun boze ouders.

Rashid Niamat, 18 december 2009 10:21 am

Ha,
Ik heb bij Planet/ HetNet jarenlang te maken gehad de consequenties van onverstandig gedrag van minderjarige internetters.
Mijn ervaringen met hun boze, verdrietige of sprakeloze ouders kan ik nooit in een column van maximaal 400 woorden beschrijven.

Mark, 18 december 2009 12:18 pm

Dan maak je een column van 2000 woorden? Of splits je het op in delen?

Arnoud Engelfriet, 18 december 2009 1:25 pm

Ik bedoelde trouwens specifiek het punt "een minderjarige sluit een hostingcontract en een boze moeder wil dit annuleren, wat nu".

Rashid Niamat, 18 december 2009 1:55 pm

@Mark - ik zal eens zien of een serie rond dit onderwerp mogelijk is.

@Arnoud - interessante variant, waar ik geen ervaring mee heb. Wellicht omdat Planet als hoster niet bij jongeren bekend was.
Is wel leuke case met paar addertjes onder het gras. O.a. bij registreren domein kun je als afnemer geen beroep doen op koop-op-afstand teruggave recht.

Mocht ik zoiets tegenkomen: ik zou direct doorverwijzen naar blog-iusmentis-com.
(+emoticon naar keuze)

Arnoud Engelfriet, 18 december 2009 1:57 pm

Ik zou meteen doorlinken naar http://blog.iusmentis.com/2008/05/14/webhostingabonnement-afgesloten-door-minderjarige-wat-nu/ waar je kunt lezen dat de ouders het abonnement mogen opzeggen, en dat de hoster dan met de gebakken peren en registratiekosten blijft zitten. Iets wat hosters niet leuk vinden en dus nog wel eens domweg ontkennen.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...