Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Internetten wordt gratis bij McDonald’s

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 18 december 2009 08:04 uur

Big MacWie volgend jaar een McDonald’s-filiaal in de Verenigde Staten bezoekt, kan er met zijn laptop of smartphone gratis zijn mail checken of een website bezoeken. De fastfoodketen maakt in zijn restaurants de internettoegang via wifi gratis.

De gratis internetservice is onderdeel van het plan om de vestigingen om te vormen tot een ‘hangplek’ in plaats van een locatie om even snel de hamburger te nuttigen. “Het gaat ook niet alleen om hamburgers”, vertelt Dave Grooms CIO bij McDonald’s USA. “McDonald’s staat voor gemak op allerlei gebieden.”

Het hamburgerrestaurant biedt in de VS al gedurende ongeveer vijf jaar internettoegang voor klanten. Dit is echter tegen betaling. Ergens in januari wordt in in 11.000 van de 14.000 Amerikaanse filialen wordt de 2,95 dollar die nu nog wordt gerekend voor twee uur internettoegang geschrapt, zo meldt TheHostingNews.com. “Het gaat allemaal om de toegevoegde waarde”, verklaart Grooms.

Door het internetgebruik gratis te maken, hoopt McDonald’s dat klanten langer blijven en zo meer maaltijden of drankjes gaan bestellen. Overigens wordt er door Amerikaanse media beweerd dat het besluit van McDonald’s om internet gratis te maken, onderdeel is van de concurrentiestrijd met koffieketen Starbucks.

Ook in Nederland zijn 220 McDonald’s-vestigingen waarvan de meeste beschikken over de mogelijkheid om draadloos te internetten. De restaurants zijn in dat geval voorzien van een wifi-hotspot van T-Mobile. Hiervoor moet de klant wel eerst een kraskaart kopen.  Wanneer bij McDonald’s in  Nederland de internettoegang gratis wordt, is niet bekend.

Wido, 18 december 2009 8:27 am

In de VS lopen ze hier sowieso al erg ver mee voor op. Daar heb je in ongeveer elk Hotel/Motel gratis internet en nog snel ook.

Hier in Europa worden nog bizarre bedragen gevraagd door T-Mobile en consorten, zo'n 24 euro voor 24 uur internet.

Nee, wat dat betreft kunnen wij nog héél veel leren van de VS.

Overigens pakken ze het in de VS vaak simpel aan, restaurant heeft gewoon WiFi met WPA-2, je sleutel staat onder op je kassa bon en die sleutel wisselen ze gewoon elke week of iets dergelijks.

Wouter, 18 december 2009 9:01 am

In Londen heb je ook MC's waar je al enige tijd gratis wifi krijgt bij je voer. Durf niet te beweren dat ze het allemaal hebben, maar weet het uit eigen ervaring in iedergeval zeker van 2 :).

Rob, 18 december 2009 10:51 am

hoezo meer drankjes bestellen, daar is frisdrank unlimited refill.

Sebastiaan Stok, 18 december 2009 10:58 am

Ik heb liever dat ze zich weer gaan richten op de kwaliteit :P
Je hier in de buurt een Mc die de kantjes eraf loopt, mijn Cheeseburger lijkt wel een gebakken schoenzool ik heb al meerder malen gehad dat ze iets vergeten (één helemaal geen Frietsaus :( ) of dat je rouwe aardappels loopt te eten.

Wat kunnen mij die technische snufjes nu schelen, ik wil gewoon eten! En dan het liefst zonder al die t****** herrie van die spelcomputers en andere onzin.
Bij de ouderwetse McDonalds met een ballenbak of speeltoestel is de kwaliteit merkbaar beter. En dan krijg je te minsten ook nog een beetje beweging.

Her triest om te zien hoe mijn favoriete restaurant nu bezig is... :'(

Perry, 18 december 2009 11:22 am

Ik wil niet veel zeggen maar bepaalde landen waarvan je het niet verwacht lopen dan wel heel ver vooruit hierop.

Bijvoorbeeld in Rusland is internet toegang bij de Mac Donalds al gratis.

Sander Backus, 18 december 2009 1:17 pm

Berlijn krijgt je ook 1 uur gratis @ mac. Volgens mij heb ik het in Nederland wel is gezien, kan ook ergens anders in Duitsland geweest zijn.

Aepje, 18 december 2009 1:41 pm

In nederland is internet bij de Mac al gratis sinds 11 uur vanmorgen.

Gerwin, 18 december 2009 1:58 pm

Op Sofia Airport heb je ook gratis internet. In Nederland zie je het nog nergens helaas ....

Sander Backus, 18 december 2009 2:05 pm

Inderdaad, zelfs @ Teheran airport was gratis wifi (wat gecensureerd en super langzaam). SSH proxy en gelijk ongecensureerd en snel.

Toon, 18 december 2009 5:23 pm

Vast en zeker niet alles is fijn aan het openbaar wifi.
Zie bijvoorbeeld http://www.zdnet.be/news/110558/britse-pub-krijgt-boete-voor-wifi-hotspot/

Misschien dat Nederland daarom het nog niet 'aandurft'?

Arjan Bijnen, 21 december 2009 10:07 am

Ook bij de McDonalds vestigingen in het centrum van Rotterdam is per januari gratis gebruik te maken van WiFi internet. Dit wordt volledig mogelijk gemaakt door het netwerk Draadloos Rotterdam. Hierdoor kan niet enkel bij de McDonalds gratis via WiFi geinternet worden maar ook bij bijvoorbeeld de Etos, Albert Heijn, C&A, Bijnenkorf, V&D etc etc.

Overigens zijn wij erg trots op het feit dat de internetdata hiervan via ons netwerk zal verlopen :-).

Kees, 12 januari 2010 9:54 pm

In Nederland is Wifi/internet via T-mobile op dit moment bij de meeste Mc Donald restaurants ook gratis, wel eerst de voorwaarden accepteren..(-;

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.