Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Geen ‘3 strikes you’re out’ wet in Europa

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 21 december 2009 08:06 uur

Er komt geen ‘3 strikes you’re out’ wet in Europa. Dat is afgelopen vrijdag door de Europese commissie aangekondigd in het ‘staatsblad’ van de EU.  Als belanghebbenden hun intellectual property right o.i.d. willen beschermen zullen ze andere wegen moeten zoeken.

Het ‘three strikes’ voorstel dat gebruikers van het internet zou kunnen afsluiten na 3 waarschuwingen als een overtreding wordt gepleegd, zonder een uitgebreide gerechtelijke procedure komt er dus niet. Afgelopen jaar werd langdurig gedebatteerd in Europa aangaande dit punt en het scheelde maar een haartje of de 3-strikes-wet was aangenomen.

Een gebruiker mag alleen afgesloten worden als dit noodzakelijk is om de  democratische rechtsorde te handhaven en pas na een uitgebreide juridische procedure die uitgaat van de onschuld en recht op privacy van de beklaagde. De wetten van de EU-leden moeten voor 24 mei 2011 voldoen aan deze regel.

Hiermee is bereikt dat de toegang tot internet een fundamenteel recht van de Europese burger wordt.

Arnoud Engelfriet, 21 december 2009 9:46 am

Heb je een linkje naar waar dat aangekondigd is?

Hans, 21 december 2009 11:19 am

Het is zeer interessant om de bron te weten, want in uitgelekte ACTA-documenten staat toch echt wat anders namelijk.

onno, 21 december 2009 11:29 am

Op 18 december werd de nieuwe telecomwet van kracht. Voor de wet zie bijvoorbeeld: http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/058-65039-327-11-48-909-20091123IPR65038-23-11-2009-2009-false/default_en.htm, http://www.eweekeurope.co.uk/news/eu-telecoms-package-finally-approved-2573 en http://www.euronews.net/2009/11/24/eu-telecoms-reforms-enter-force-in-december/

Arnoud Engelfriet, 21 december 2009 11:46 am

Oh, er werd gedoeld op de formele invoering van het telecompakket. Sorry, maar ik ben niet overtuigd dat dit de 3-strikeswetgeving volstrekt elimineert. Het artikel hierover is zo generiek dat er wel degelijk mogelijkheden zijn. Er moet een "juridische procedure" bij een onafhankelijke "autoriteit" zijn maar er staat niet eens of die vooraf of achteraf gevoerd moet worden.

John T. Knieriem, 21 december 2009 1:17 pm

Waar het om gaat is dat " a user's internet access may only be cut off if "appropriate, proportionate and necessary within a democratic society" and only after "a prior, fair and impartial procedure" which gives users the opportunity to state their case and respects the principles of presumption of innocence and the right to privacy.". Dat is fundamenteel wat anders dan drie waarschuwingen van een niet-rechter voordat je wordt afgekapt. Bovendien wordt internet als een fundamenteel burgerrecht gezien. Dit houdt in dat eigenlijk alleen als de democratische rechtsorde in het geding is iemand de toegang tot het internet mag worden ontzegt. Natuurlijk zal uit nog op te bouwen jurisprudentie moeten gaan blijken hoe rechters dit in de praktijk gaan uit leggen. En de formuleringen zoals gekozen in de nieuwe wet hadden best wat scherper mogen zijn.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.