Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe Europese telecomwet : zwakke formulering netneutraliteit

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 21 december 2009 08:08 uur

Afgelopen week heeft de Europese Commissie nieuwe Europese Regelgeving  aangaande de Telecom afgekondigd. Hierin wordt onder meer op zwakke wijze getracht de net-neutraliteit te waarborgen. De wet kent een daarnaast een aantal andere onderwerpen.

De verankering van netneutraliteit in de nieuwe wet is ronduit halfslachtig te noemen. Internet Providers hebben krachtige middelen om onderscheid te maken tussen de verschillende datastromen op het web. Door ‘traffic-management’ kan aan bepaald verkeer voorrang worden gegeven (zoals IPTV). Maar ‘traffic-management’ kan ook misbruikt worden om verkeer dat de operator niet zo handig vindt te beperken of om een dominante positie op de markt te verkrijgen.

Daarom zal onder de nieuwe Europese regels de nationale telecom-waakhond eisen kunnen stellen aan de minimum kwaliteitsniveau’s van de providers. Ook dient de nationale telecomwaakhond te zorgen dat netneutraliteit wordt gewaarborgd. Maar veel verder dan dat providers worden verplicht ‘traffic management’ technieken en beleid vooraf kenbaar maken aan de consument, gaat de wet niet.

Het zou fraai zijn geweest als de formulering hiervan krachtiger zou zijn geweest. Nu kunnen Telco’s bepalen welke informatie de consument voorgeschoteld krijgt en welke niet.  Het probleem dat door een telco wordt veroorzaakt wordt hierdoor weer op het bordje van de consument gelegd. Hij zal, als hij überhaupt op de hoogte is van de beperkingen die een telco oplegt, zelf een andere provider moeten zoeken. Maar in veel gevallen zal de consument zich niet eens verdiepen in de specifieke beperkingen van de providers waardoor hij dus onwetend blijft en zijn recht op vrije informatieverschaffing en vrije meningsuiting wordt gedwarsboomd. De huidige wet kan gezien worden als een overwinning van de zeer sterke telecom-lobby in Brussel en geldt als een nederlaag voor de linkse fracties in het Europarlement.

Onderdeel van de wet is verder de oprichting van de nieuwe Europese telecomautoriteit BEREC. Vanaf het voorjaar van 2010 zal het BEREC de nationale telecomregelgevers en de Europese Commissie helpen om ervoor te zorgen dat telecomdiensten in de hele EU kunnen worden geleverd onder consistente en concurrerende voorwaarden. Naast de oprichting van de BEREC is verder bepaald dat Europese consumenten binnen 1 dag van vaste of mobiele telecom operator moeten kunnen wijzigen met behoud van hun telefoonnummer. Een contract met een telco mag niet langer dan 24 maanden duren.

Ook  is bepaald dat lidstaten de toegang of het gebruik van services en applicaties op internet moeten zien als een fundamenteel recht zoals vastgelegd in de Europese Conventie voor de bescherming van de rechten van de mens.  De wet kent verder onder meer nieuwe regels voor betere bescherming van persoonlijke telecom gegevens, richtlijnen om het platteland ook van breedband te voorzien en betere bereikbaarheid van het noodnummer 112.

De lidstaten moeten hun nationale regelgeving snel aanpassen aan de nieuwe Europese regels.

A. van Tol, 21 december 2009 5:52 pm

Knap artikel John. Maar ik vroeg me af, de telco's hebben de boel dan wel geregeld, maar waar was jij toen dit allemaal besloten werd? Wat deed jij vanuit de hostingbranche om ervoor te zorgen dat zo'n slappe wet er niet kwam? Mooi mosterd na de maaltijd dit. Het zijn altijd de telco's (access providers) die voorop gaan en dit soort dingen regelen. Vanuit hostingland is het oorverdovend stil...

John T. Knieriem, 21 december 2009 7:06 pm

@ A. van Tol. In aanloop naar dit besluit heb ik diverse artikelen gepubliceerd (w.o. http://www.frankwatching.com/archive/2009/04/15/censuur-bedreigt-het-internet/ ) en contact gehad met politici in het Europees parlement. En ook nu vraag ik hier weer aandacht voor. Ik ben het met je eens dat er veel te weinig aandacht is voor net-neutraliteit in Nederland.

A. van Tol, 21 december 2009 11:14 pm

Dag John, dan zat ik fout en zijn we het beiden eens over het feit dat de hostingbranche -behalve jij- achter de feiten aan loopt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.