Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BIT verlaagt de stroomprijzen

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 22 december 2009 08:03 uur

Opmerkelijk nieuws van een datacentrum. Provider BIT uit Ede heeft haar stroomprijzen met 25% verlaagd. Waar stroom juist een prijsbepalende factor is voor het kiezen van datacentra en de prijzen uiteen lopen kondigt BIT door middel van een persbericht aan, juist deze prijzen te verlagen.

BIT kan dit doen doordat zij een nieuw 3-jarig contract heeft afgesloten met haar energieleverancier. De prijs zakt van 13,5 naar 10,1 eurocent per verbruikte kWh. Klanten krijgen ook nog eens groene stroom voor dit bedrag. De prijs per Ampére komt hiermee omgerekend op ca. € 16,73, waar andere datacentra prijzen in rekening brengen die globaal tussen de € 23,50 en € 59,00 per Ampére liggen.

Alex Bik, Technisch Directeur bij BIT geeft in een toelichting aan dat deze prijsdaling drie oorzaken kent. Ten eerste wordt stroom 1:1 doorberekend aan klanten, waarbij een opslag van 50% geldt voor de kosten van stroom back-up en koeling. Klanten die veel stroom verbruiken, betalen dus een evenredig deel mee aan de kosten voor om een datacentrum in bedrijf te houden. Daarnaast zijn er goede onderhandelingen geweest met de energieleverancier, waarbij de dalende olieprijs mede oorzaak is van het gunstige inkooptarief. Ook heeft BIT een relatief nieuw datacentrum, waarbij er weinig overhead is in de kosten van koeling.

Door de uitbreiding van de BIT-datacenters is het stroomverbruik verder toegenomen. Hierdoor is het voor BIT niet meer mogelijk om gebruik te maken van de standaard infrastructuur van de netbeheerder. BIT krijgt daarom een aparte aansluiting van 10kV. Om deze aansluiting mogelijk te maken moet BIT over bijna een kilometer graafwerkzaamheden uitvoeren om de afstand naar een onderstation te overbruggen.

Igor, 22 december 2009 8:14 am

Heel mooi! Eindelijk een datacentrum die eerlijk is over z'n prijzen (verkoop EN inkoop!). Hopenlijk volgen er meer.

Tudududud, 22 december 2009 9:49 am

Mwah, gewoon een tactisch persbericht van BIT, aangezien de grote stroomleveranciers allang hebben aangekondigt de prijzen drastisch te verlagen.

Maar toch netjes.

Mike, 22 december 2009 10:17 am

Goede persklets, want waarom vermelden ze de rackprijzen niet? Die zijn sky high bij bit! Per saldo ben je duurder uit.

Wido, 22 december 2009 10:24 am

@Mike

Ik durf te beweren dat de rackprijzen bij BIT onder het landelijk gemiddelde liggen. Waar baseer jij je uitspraak op?

Sebastiaan Stok, 22 december 2009 11:57 am

OT: Typo, geode -> goede ;)

Alex Bik, 22 december 2009 12:29 pm

@Tudududud: De persberichten van de grote energieleveranciers heb ik ook gezien. Jammer natuurlijk, anders hadden wij de primeur gehad :) Wij hebben ervoor gekozen nog even te wachten met een persbericht, omdat we eerst onze klanten op de hoogte wilden stellen, voordat we dingen gingen roepen in de media.

Overigens heeft die verlaging van de energieprijzen die je in de media leest betrekking op consumentenprijzen, niet op grootverbruik. Bij de hoeveelheden stroom die BIT inkoopt gelden altijd dagprijzen. Offertes zijn dan ook vaak maar minder dan een dag geldig, dus dan heeft het niet zo veel zin om een persbericht te versturen als de prijs gezakt is :)

Mark, 22 december 2009 12:54 pm

@Wido
Wat vraagt BIT dan voor een rack en wat vragen ze voor dataverkeer. De laatste keer dat ik er naar gekeken heb (inmiddels ruim 2 jaar terug) waren ze beduidend duurder dan partijen in de Randstad die ik gesproken heb in dezelfde tijd.

Wido, 22 december 2009 1:59 pm

@Mark

BIT heeft carrier-neutral datacenters. Als je bij ons een rack huurt kan je ook bij een andere provider verkeer inkopen. Die twee diensten moet je dus niet bij elkaar optellen om tot een eerlijke vergelijking te komen. Sterker nog de koperpatches (met een max van 6) naar andere carriers leggen we gratis.

De éénmalige en maandprijs van een rack is van te veel factoren afhankelijk om daarover op deze plaats iets te roepen. Eén ieder die serieus geïnteresseerd is in racks of zich van zijn (on)gelijk wil laten overtuigen nodig ik van harte uit om te mailen naar [email protected]. Verder lijkt mij deze plaats niet bedoeld om een sales-pitch te gaan houden.

Thomas Lobker, 22 december 2009 2:28 pm

[quote]De prijs per Ampére komt hiermee omgerekend op ca. € 16,73, waar andere datacentra prijzen in rekening brengen die globaal tussen de € 23,50 en € 59,00 per Ampére liggen.[/quote]

Bij BIT uiteindelijk dus ook 25,00 euro per ampère omdat de marge voor koeling er nog bij berekend moet worden. Dus geen wereldschokkend bedrag, maar uiteraard best een mooie deal. Als ze tot nu toe 25% duurder waren, dan was dat best behoorlijk duur dus en werd het hoog tijd dat de tarieven omlaag gingen.

Wido, 22 december 2009 2:34 pm

@Thomas Lobker

Nee, die EUR 0,101 en dus ook die EUR 16,73 zijn inclusief de opslag van 50%.

Alex Bik, 22 december 2009 2:34 pm

@Thomas,

Die 16,73 per ampere is *INCLUSIEF* 50%.

Thomas Lobker, 22 december 2009 2:41 pm

Haha jullie zijn er snel bij ;-)

Maar daar wordt het verhaal wel anders van natuurlijk, dan zit BIT inderdaad ver onder het gemiddelde qua stroomprijs. Wat is de basisprijs voor een kaal cabinet?

Alex Bik, 22 december 2009 2:45 pm

@Thomas,

Mail [email protected] ff als je wilt. Om hier prijzen te gaan roepen vind ik niet zo netjes.

Mike, 22 december 2009 4:08 pm

Zie je wel, alleen maar sales klets! In plaats van de prijs te noemen moet men mailen.. Alsof een rack zoveel maatwerk is. Lekker flauw dure jongens, jullie hebben de marketing goed onder de knie.

Wido, 22 december 2009 4:26 pm

@Mike

Die marketing is zo goed nog niet, want je hebt ons nog steeds niet gemaild. :) Hoe dan ook, ik ga hier geen prijzen roepen. De prijs is afhankelijk van configuratie, aantallen en eventueel overige diensten. Niet standaard dus, dus geen standaard prijs.

Dennis, 24 december 2009 10:26 am

@Mike

Wij betalen net zoveel per rack bij BIT als dat wij in de randstad betalen. De bandbreedte prijzen zijn iets hoger maar daar krijg je in mijn ogen ook meer voor.

Ook de (technische) ondersteuning vind ik ver boven wat de verschillende randstad partijen bieden.

Peter, 24 december 2009 6:28 pm

Ik kom op 16.95 per ampere, maargoed, die 20 cent zal het hem niet doen.

Thomas Lobker, 24 december 2009 6:31 pm

Uitgaande van 730,50 uur per maand en 230 volt constant:

1 ampère = 0,23 kWh/uur
0,23 kWh/uur * 730,50 uur * 10,1 cent = 16,97 euro

Alex Bik, 24 december 2009 6:54 pm

Het is gebruikelijk om voor het gemak van 720 uur per maand uit te gaan (30 dagen). Jij gaat uit van 365,25 dagen per jaar gedeeld door 12 maanden. Da's inderdaad correcter.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.