Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Belgische datalimieten houden monopolie in stand’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 22 december 2009 08:03 uur

De Belgische minister van Economische Zaken Vincent van Quickenborne start een onderzoek naar de datalimieten die de grootste isp’s in België nog altijd hanteren. Mogelijk is er sprake van concurrentievervalsing.

De grootste providers in België, Telenet en Belgacom, beperken hun klanten nog altijd met datalimieten. Gemiddeld kunnen Belgische internetgebruikers niet meer dan 11 tot 30 GB per maand aan data binnenhalen.

Eerder dit jaar diende Microsoft een klacht bij het ministerie van Economische Zaken in omdat de datalimieten een nadelig effect hebben op diverse downloaddiensten zoals Xbox Live, iTunes, Youtube.com en online videotheken.

Volgens Microsoft is er sprake van concurrentievervalsing omdat de genoemde internetproviders het merendeel (circa 90 procent) van de consumentenmarkt bedienen en tegenwoordig ook digitale tv-diensten aanbieden, waaronder ook video-on-demanddiensten.

De minister heeft nu toegezegd dat er een onderzoek komt naar de datalimieten en het mogelijke monopoliemisbruik. Bij het onderzoek zullen ook de Belgische mededingingsautoriteit en de Vlaamse telecomwaakhond BIPT betrokken worden, schrijft Het Belang van Limburg.

Toch lijken Telenet en Belgacom voorlopig niet van plan om iets aan de datalimieten te doen. Een woordvoerder van Telenet reageert in de krant enigszins verbaasd over de ontstane ophef. “Ongelimiteerd downloaden heeft ook zijn gevolgen. Ik stel het als volgt voor: wat heb je eraan als iedereen zijn zwembad vult, maar er daardoor geen water meer is om te douchen?”

Arne Vanderheyden, 22 december 2009 12:17 pmFYI: het is reeds aangetoond dat er veel trafiek (zie dag v/d download) over het netwerk van telenet gestuurd kan worden zodat dat dit een merkbare impact had op hun netwerk. Dat bepaalde gebruikers een groot deel van de bandbreedte gaan opslorpen is niet vreemd (al zou dat na een maand ook wel terug minder zijn) maar nu niet anders. Leugens die al jaar en dag verteld worden over "het netwerk kan het niet aan" is onzin, TN heeft een prima netwerk (al mogen er hier en daar wat nodes bijkomen), en als er problemen mee zijn denk ik dat ze voor het geld dat ze er voor vragen (aan ons, de consument, en aan jullie, zij die willen peeren aan €10/Mbps) er wel wat aan mogen doen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.