Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Punt.nl wint rechtszaak van Mercis: Nijntje parodiëren mag

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 23 december 2009 08:05 uur

Parodieën maken van Nijntje is toegestaan. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam beslist in de zaak tussen Mercis en Dick Bruna tegen webloghoster Punt.nl. De rechtbank oordeelde dat vijf van de zeven plaatjes als parodie zijn aan te merken en zodoende gewoon zijn toegestaan. Twee andere parodieën zijn gebaseerd op letterlijke kopieën van Nijntje plaatjes. Deze maken daarom wel inbreuk op het auteursrecht van Mercis en moeten worden verwijderd.

Punt.nl beroept zich echter terecht op haar bijzondere positie als webhoster en wordt daardoor beschermd door artikel 6:196c lid 4 BW. Wel wordt Punt.nl veroordeeld om toekomstige inbreukmakende plaatjes binnen 48 uur na  melding van Mercis te verwijderen, onder bedreiging van een dwangsom van 5.000 euro per overtreding. Verder gaat Punt.nl vrijuit.

Punt.nl mede-directeur Henri de Jong noemt de uitspraak een “5 – 2 overwinning”, nu blijkt dat 5 plaatjes wel zijn toegestaan en 2 niet. Het feit dat Punt.nl voortaan inbreukmakende plaatjes binnen 48 uur (uitgezonderd weekenden) na melding moet verwijderen, onder dreiging van de dwangsom van 5.000 euro per overtreding, heeft De Jong grote moeite mee. Punt.nl overweegt daarom in hoger beroep te gaan.

Interessant is overigens dat in de beoordeling van het geschil en het dictum van de uitspraak twee termijnen staan genoemd waar binnen toekomstige inbreukmakende plaatjes moeten worden verwijderd. In de beoordeling van het geschil staat 24 uur (uitgezonderd weekenden) en in het dictum 48 uur (uitgezonderd weekenden). Het lijkt er op dat de rechtbank heeft lopen dubben welke termijn redelijk is. Waarschijnlijk heeft de rechtbank op het laatste moment toch besloten om voor 48 uur te gaan en vergeten dit aan te passen in de beoordeling.

Het vonnis is hier te lezen (pdf).

Speciaal voor Mercis en Dick Bruna, vier door de rechter goedgekeurde parodieën.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.