Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Dataretentie-wet mogelijk op losse schroeven?

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 25 december 2009 08:03 uur

De dataretentie-wet staat mogelijk op lossen schroeven. In Duitsland wordt momenteel een proces gevoerd over de vraag of deze wet, die ook in de Nederlandse vorm in Nederland geldt, in strijd is met de grondwet. Het proces wordt gesteund door 34.000 Duitse burgers.  Het Duitse  Bundesverfassungsgericht (zeg maar de rechter) was in een eerdere fase van dit proces al bijzonder kritisch over de dataretentie-wet en toonde zich tijdens de behandeling van deze zaak opnieuw bijzonder kritisch. In Duitsland ligt de zaak nog gevoeliger dan in Nederland vanwege het Naziverleden.

De wet, die vooral bedoeld was om terroristen de pas af te snijden of om zware misdrijven op te lossen, wordt ook door de content-industrie likkebarend bekeken. De content industrie wil de nieuwe wet graag gebruiken bij de handhaving van auteursrechten. Zoals zo vaak bij het vastleggen van extra gegevens dreigt het oorspronkelijke doel uit het oog te worden verloren. Als gegevens eenmaal vastliggen zullen deze gegevens ook gebruikt gaan worden voor zaken waarvoor het niet bedoeld was.

Het verloop van de rechtzaak heeft de tegenstanders van de wet extra hoop gegeven dat de rechter hun argumentatie zal volgen. De uitspraak wordt in de komende maanden verwacht. Als de tegenstanders hun gelijk halen is het ook te verwachten dat in Nederland werk gemaakt wordt van het aanvechten van deze wet.

In Nederland voert het Agentschap Telecom sinds enige tijd overleg met de ISP’s over de uitvoering van deze wet en de wijze waarop ISP’s de dataretentie moeten gaan organiseren.

Sjoerd van Groning, 25 december 2009 12:05 pm

Volgens mij heeft niet alleen Duitsland een dergelijk verleden. Juist in Nederland was de Jodenvervolging zeer succesvol door onze goede administratie.

Hoog tijd om goed na te denken over privacy. Ik heb me niet verdiept in de wet, maar al die registraties van tegenwoordig, kilometerregistratie, dataretentie geven mij geen prettig vrij gevoel.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.