Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Dataretentie-wet mogelijk op losse schroeven?

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 25 december 2009 08:03 uur

De dataretentie-wet staat mogelijk op lossen schroeven. In Duitsland wordt momenteel een proces gevoerd over de vraag of deze wet, die ook in de Nederlandse vorm in Nederland geldt, in strijd is met de grondwet. Het proces wordt gesteund door 34.000 Duitse burgers.  Het Duitse  Bundesverfassungsgericht (zeg maar de rechter) was in een eerdere fase van dit proces al bijzonder kritisch over de dataretentie-wet en toonde zich tijdens de behandeling van deze zaak opnieuw bijzonder kritisch. In Duitsland ligt de zaak nog gevoeliger dan in Nederland vanwege het Naziverleden.

De wet, die vooral bedoeld was om terroristen de pas af te snijden of om zware misdrijven op te lossen, wordt ook door de content-industrie likkebarend bekeken. De content industrie wil de nieuwe wet graag gebruiken bij de handhaving van auteursrechten. Zoals zo vaak bij het vastleggen van extra gegevens dreigt het oorspronkelijke doel uit het oog te worden verloren. Als gegevens eenmaal vastliggen zullen deze gegevens ook gebruikt gaan worden voor zaken waarvoor het niet bedoeld was.

Het verloop van de rechtzaak heeft de tegenstanders van de wet extra hoop gegeven dat de rechter hun argumentatie zal volgen. De uitspraak wordt in de komende maanden verwacht. Als de tegenstanders hun gelijk halen is het ook te verwachten dat in Nederland werk gemaakt wordt van het aanvechten van deze wet.

In Nederland voert het Agentschap Telecom sinds enige tijd overleg met de ISP’s over de uitvoering van deze wet en de wijze waarop ISP’s de dataretentie moeten gaan organiseren.

ISPam.nl Job board

Sjoerd van Groning, 25 december 2009 12:05 pm

Volgens mij heeft niet alleen Duitsland een dergelijk verleden. Juist in Nederland was de Jodenvervolging zeer succesvol door onze goede administratie.

Hoog tijd om goed na te denken over privacy. Ik heb me niet verdiept in de wet, maar al die registraties van tegenwoordig, kilometerregistratie, dataretentie geven mij geen prettig vrij gevoel.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...