Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gebruik iDeal fors gestegen in 2009

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 1 januari 2010 08:04 uur

Het aantal online betalingen dat via iDeal wordt afgehandeld, is fors gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Met de cijfers van de maand december nog tegoed, is het gebruik van iDeal nu al met 45 procent gestegen vergeleken met heel 2008.

Dat valt op te maken uit de statistieken van Currence, het bedrijf dat de beheerder is van deze betaalmethode. Alleen in de maanden januari tot en met november 2009 zijn al meer dan 40 miljoen transacties via iDeal verwerkt. In heel 2008 was het aantal transacties nog iets minder dan 28 miljoen en in 2007 circa 15 miljoen.

Wie de groei tussen november en december 2008 (+10,9 procent) doortrekt naar 2009, komt voor heel het jaar uit op een totaal van ruim 45 miljoen iDeal-betalingen. Dat zou betekenen dat het aantal betalingen in een jaar tijd met meer dan 60 procent is gestegen. In 2008 groeide het aantal iDeal-betalingen nog met 87 procent. Hoe hoog de omzet van alle iDeal-betalingen in het afgelopen jaar is geweest, wordt binnenkort bekendgemaakt.

De groei van iDeal is voor een deel veroorzaakt doordat steeds meer banken zich bij de betaalmethode hebben aangesloten. Ook is het aantal websites dat iDeal aanbiedt verder gegroeid. Inmiddels accepteert meer dan acht op de tien van de grootste webwinkels in ons land een betaling via iDeal.

Wido, 4 januari 2010 8:22 am

Rekent u even mee?

40 miljoen transacties, gemiddeld betaal je als eind afnemer 50 cent per transactie (naast je maandelijkse kosten), dat komt dan neem op 20 miljoen euro wat er aan iDeal opgehaald is in 2009.

Als daar "slechts" de helft van naar Currence gaat, hebben zij alsnog 10 miljoen binnen gekregen, nu maak je mij niet wijs dat het iDeal platform bijna 1 miljoen per maand kost om te draaien.

Ja, ik vind de transactie kosten van iDeal abnormaal hoog voor zo'n simpel systeem waarbij je ook alleen nog maar eens NL bereikt.

Ik erger me vooral ook aan de Consumentenbond met deze uitspraak: http://tweakers.net/nieuws/63931/consumentenbond-wil-einde-aan-ideal-heffing-van-webwinkels.html

Net zoals PIN wordt iDeal nu in het begin gigantisch uitgemolken en zullen we pas over een paar jaar, een daling zien in transactie kosten.

Wouter, 4 januari 2010 10:09 am

Volgens mij zijn het met name de banken die een flinke opslag hebben zitten in de transactiekosten. De tarieven van Currence zijn nog relatief laag: http://www.currence.nl/en-US/Aboutourproducts/Fees/Pages/iDEAL.aspx

Aan de andere kant... Banken == Currence.

Randy ten Have, 5 januari 2010 12:59 am

iDeal is wel een ideaal betaalmiddel voor hosters en biedt hen ook zekerheid. Dit heeft natuurlijk ook wel een bepaalde waarde. De hoster is verzekerd van zijn geld en de concument kan bij geode automatisering meteen gebruik maken van zijn diensten. Een win-win situatie.
Zelf zie ik de iDeal kosten wel eens doorberekend worden naar mij als klant, soms tot een euro aan toe. Eigenlijk vind ik het persoonlijk geen probleem deze te betalen, omdat ik weet dat het bestelproces dan twee dagen sneller verloopt dan de traditionele overboeking. Vanmiddag besteld bij een webshop, is nu morgen in huis. En dat is die euro ook wel waard.

Peter de Wilde, 14 januari 2010 8:28 am

Ik ben het eens met Wouter: de tarieven die Currence ontvangt zijn maar 2,25 cent per tansactie - dus dat geeft al een heel ander plaatje. Je kunt ook het jaarverslag van de site downloaden dan zie je dat iDEAL in 2008 nog verlies maakte ..zo zie je maar!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.