Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

8 tips voor het efficiënt inrichten van datacentra

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 10 januari 2008 07:58 uur

8 tips van NetApp voor het efficiënt inrichten van datacentraHet zo efficiënt mogelijk inrichten van een datacentrum is lastig. NetApp heeft daarom een lijst met 8 tips gemaakt met tips om een datacentrum zo efficient mogelijk in te richten en energiegebruik te minimaliseren. Clara.net maakte vorige jaar ookal een lijst met 5 tips voor het inrichten van datacentra.

 1. Meten is weten – Inspanningen om energieverbruik te reduceren beginnen met metingen. Op de energienota staat niet omschreven waar stroom naartoe gaat, beheerders moeten dus zelf meten waar in de serverruimte de meeste energie verbruikt wordt.
 2. Virtualisatie en consolidatie van IT-systemen – Servervirtualisatie is ‘hot’ en niet voor niets. Deze techniek kan de levensduur van een datacenter verlengen doordat bespaard wordt op ruimte, energieverbruik en koeling.
 3. Datamanagement: verwijder kopieën – Een snelle toename van de hoeveelheid data en de aanwezigheid van duplicaties van gegevens in de opslagomgeving leiden tot onnodig verbruik van aanwezige middelen en verspilling van energie. Een grondige analyse toont aan hoeveel onnodige kopieën aanwezig zijn en met juist datamanagement kunnen deze verwijderd worden.
 4. Overkoeling is overbodig – De meeste datacenters worden gekoeld op basis van aanbevelingen van de leverancier. Deze adviezen worden echter gebaseerd op uitzonderlijke condities, waardoor het datacenter veelal onnodig gekoeld wordt.
 5. Natuurkundig inzicht – Hete lucht stijgt en koude lucht daalt. Deze kennis biedt voordelen bij de inrichting van het datacenter en de inzet van koelingtechnieken. Ook een juiste scheiding tussen koele en warme zones betekent minder verspilling en dit hoeft niet duur of complex te zijn: een gordijn kan al uitkomst bieden.
 6. Maximaal gebruik buitenlucht – Kunstmatige luchtstromen kosten veel meer energie dan de buitenlucht. Als de lucht buiten kouder is dan binnen het datacenter, kan deze lucht ingezet worden als koeling waardoor kosten voor airconditioning uitgespaard kunnen worden. Is de buitenlucht warmer, dan kunnen ventilatoren ingezet worden voor koeling van het datacenter.
 7. Inzet van kinetische UPS’s – Traditionele datacenters gebruiken acid batterijen voor het opslaan van energie. Kinetische UPS’s slaan energie op als beweging met een efficiëntiegraad van 97,7% en verliezen de helft minder energie dan batterijen.
 8. Continu monitoren en bijsturen – Regelmatige controle van apparatuur in het datacenter is een vereiste. Een continu proces van monitoren en bijsturen (bij voorkeur 24 uur per dag, 7 dagen per week) draagt aanzienlijk bij aan een energiezuinige omgeving.

Magus, 10 januari 2008 12:19 pm

9: Veiligheid en toegang?
10: Brandalarmering en -blussing?
11: Uitbreidbaarheid/vloerplan?

Thomas Lobker, 10 januari 2008 1:31 pm

Virtualisatie en consolidatie hebben niet zoveel met het datacentrum zelf te maken naar mijn mening. Dan kunnen ze ook zeggen dat je zuinige CPU's moet gebruiken.

[quote]9: Veiligheid en toegang?
10: Brandalarmering en -blussing?
11: Uitbreidbaarheid/vloerplan?[/quote]

Ik denk dat het hier vooral om stroom efficiëntie gaat.

XBL, 10 januari 2008 10:53 pm

@Thomas: Het gaat hier niet echt om datacentra zoals wij die in Nederland kennen, denk ik. Het lijkt er meer op dat het gaat om datacentra welke specifiek van de ISP zijn (zoals in de VS The Planet bijv doet/deed).

Daarbij is dus op hardware vlak een hoop te bepalen.

Maar dat bijvoorbeeld iets als 'datamanagement' erbij staat, snap ik ook niet. Tenzij natuurlijk het datacenter, het server park en de aangeboden diensten allemaal in het beheer zijn van dezelfde toko. Doorgaans kan/wil je een klant (of die nou footprints, losse Utjes, of dedicated machines afneemt) moeilijk/niet verplichten minder kopieën te behouden (of in ieder geval beter te managen).

Punica, 11 januari 2008 9:52 am

Thomas, ik vind dat je gelijk hebt dat virtualisatie in directe vorm niets met een DC te maken heeft.

Verder de rest : Captain Obvious to the rescue!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.