Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Relatief weinig open wifi-netwerken in Nederland

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 12 januari 2010 08:03 uur

In Nederland is naar schatting 78 procent van de wifi-netwerken en -toegangspunten met een wachtwoord beveiligd. Daarmee staat Nederland wat het beveiligen van hotspots en netwerken betreft op de derde plaats. Alleen Spanje en Duitsland scoren nog hoger.

Dit is gebleken uit onderzoek van de Amerikaanse wireless internetprovider WeFi (zie onderstaande grafiek). Het bedrijf baseert zich op gegevens van circa vier miljoen klanten die de WeFi-software hebben geïnstalleerd. Die klanten gebruiken de software om overal in de wereld toegang te kunnen krijgen tot één van de bijna vijftig miljoen wifi-netwerken en hotspots die er zijn.

Nederland scoort erg hoog wat het beveiligen van draadloze netwerken betreft. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld zijn slechts vier op de tien wifi-hotspots voor iedereen toegankelijk. En het gemiddelde in Europa ligt met één op de vier nog lager. Geschat wordt dat wereldwijd ongeveer 30 procent van de wifi-netwerken zonder wachtwoord benaderbaar is.

Vooral in landen als Thailand, Brazilië, Argentinië en de Bahamas zijn relatief veel open netwerken.

Resultaten
Overigens heeft een analist van onderzoeksbureau Gartner tegenover de nieuwssite V3 verklaard dat het hoge aantal open netwerken niet betekent dat die netwerken ook per definitie onveilig zijn. Veel apparaten gebruiken hun eigen versleuteling en hebben geen beveiliging van het netwerk nodig. Volgens de analist hoeft dat dus geen reden te zijn om bijvoorbeeld tijdens een vakantie niet één van die open netwerken te gebruiken.

De cijfers die nu bekend zijn geworden, maken deel uit van een groter onderzoek van WeFi waarvan de resultaten ergens dit voorjaar zullen worden gepubliceerd.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.