Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘België zeer kwetsbaar voor cybercrime’

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 17 januari 2008 07:56 uur

‘België zeer kwetsbaar voor cybercrime’In België onderzoekt een parlementaire commissie de beveiliging van het internet in België. Luc Beirens, hoofd van de federale computercriminaliteiteenheid FCCU, bestempelde tegenover deze commissie België als “zeer kwetsbaar” voor cybercrime, zo meldt ZDnet.

Tegenover de commissie stelde Beirens ondermeer:

Als bij een cyberaanval de beslissing moet vallen om alle buitenlandse internetverkeer te blokkeren, wie kan dan het netwerk uitschakelen? Daarover is geen duidelijkheid. Toen Estland dit voorjaar een standbeeld van een Russische soldaat wou verplaatsen, onderging het land een cyberaanval. Toen is beslist om alle internettrafiek van buiten het land te blokkeren. Dat betekende ook dat buitenlandse banken geen verbinding meer hadden met hun filialen in Estland.

Het is uiteraard goed dat er over de problematiek van cybercrime wordt nagedacht, maar dit is een hele domme uitspraak die ook nog eens heel erg ver gaat. Allereerst is er natuurlijk niet “een netwerk”, maar het idee alleen al dat er op enig moment zou worden besloten om het volledige internet binnen de Belgische landsgrenzen uit te schakelen is bizar. Met dit soort ideeën ben je blij dat België geen noemenswaardige internetknooppunten heeft.

Een ander voorstel tegenover de commissie komt uit de koker van securityblogger Len Lavens die voorstelt dat DNS.be voortaan domeinnamen die de naam van banken bevatten enkel worden uitgeven aan de bewuste banken. Of te wel DNS.be zou dus vooraf moeten gaan controleren bij de uitgifte van .be-domeinnamen. Het gaat dus weer lekker in België.

Jurrian, 17 januari 2008 8:17 am

Politici in alle landen komen naar mijn menig te vaak met dit soort maffe ideeen, doordat ze er totaal geen verstand van hebben. Maar hoe krijgen we ze zover dat ze dit soort ideeen eerst eens voorleggen aan mensen die er wel verstand van hebben voordat ze hun maffe idee presenteren?

Misschien een soort digitale schandpaal waar ze met hun idee goed voor schut worden gezet?

Mark, 17 januari 2008 7:51 pm

Politici zouden het als proefballon kunnen noemen, gebeurd na de tijd toch niks mee.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.