Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IPv6: 67% grote Nederlandse bedrijven mist de boot

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 januari 2010 08:03 uur

Pas één op de drie grote Nederlandse bedrijven heeft namelijk al IPv6 geïmplementeerd of zal dit binnen 12 maanden doen. Een jaar geleden was dit nog de helft. Dat betekent dat 67% van de grote Nederlandse bedrijven een probleem heeft zodra de IPv4-adressen op zijn.

Dit opmerkelijke en beangstigende resultaat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Axians tijdens de IP Managementdag onder netwerkbeheerders van 75 organisaties met meer dan 2500 medewerkers. Volgens Axians is de verslechtering het gevolg van de kredietcrisis, waardoor de IT-budgetten onder druk staan.

Rob Wennekendonk, Managing Director van Axians: “Wie de komende twaalf maanden nog niet investeert in apparatuur die IPv6 ondersteunt, zal tot 2012 worden geconfronteerd met veel extra kosten. Het is verstandiger om deze te verspreiden over de komende periode, door alleen apparatuur aan te schaffen die wel klaar is voor IPv6.”

Jan-Marten de Boer, 18 januari 2010 10:43 am

Het mag dan zo zijn dat ook ik nog niet op IPv6 draai, maar ik heb al mijn services compleet voorbereid. Ik vind het kwalijk dat de overheid niet een handje helpt om IPv6 voor te lichten. Het is in het belang van heel economisch Nederland dat de grotere bedrijven allemaal zijn voorbereid op IPv6. Het is de investering meer dan waard!

patrick, 18 januari 2010 10:57 am

Wat een onzin, bedrijven hebben helemaal geen probleem; de consument die hun website wil zien heeft ook nog geen IPv6. Laten we eerst eens naar de providers kijken wat die doen om hun klanten voor te bereiden op ipv6. Misschien gebeurd het wel; maar hoor je er bar weinig over; op een enkel nieuwsbericht van xs4all na dan misschien. Als de consument niet over gaat; hoeven de bedrijven ook niet zal vaak de redenering zijn. En helemaal ongelijk kan ik ze niet geven.

Jan-Marten de Boer, 18 januari 2010 11:11 am

Er zijn meer dingen dan alleen een website gemoeid met IPv6. Wat dacht je van alle rompslomp die komt kijken bij het ombouwen van een IPv4 naar IPv6 netwerk. Kan je nagaan wat vele bedrijven moeten opofferen als NAT niet langer van toepassing is? Het is niet zozeer een kwestie van een gebrek aan IP-adressen vermijden, maar een gebrek aan IP-adressen voorblijven en voorkomen dat je bedrijf straks op zijn gat ligt, "want IT heeft de boel weer eens niet voor elkaar". Het is natuurlijk mogelijk om IPv4 en IPv6 heen-en-weer met elkaar te laten communiceren, maar ook dit is verre van optimaal en ook niet de bedoeling. Een groot bedrijf moet niet met optimalisatieproblemen zitten waar de overgang tussen IP-versies de bottleneck is.

Jeeves_, 18 januari 2010 4:18 pm

@Patrick:

Er komt iets meer bij een bedrijf kijken dan dat hun website het niet doet.

@Jan-Marten:

De overheid heeft de IPv6 TaskForce opgestart, maar geeft daar dusdanig weinig aandacht en financiele middelen aan dat ze daar niet echt wat mee kunnen doen. Leuk om wat tweede kamerleden eens over te mailen.

patrick, 18 januari 2010 4:32 pm

@Jeeves_ uiteraard; maar veel bedrijven hoeven helemaal geen meer IP addressen naar de buitenwereld toe en gebruiken intern een eigen reeks, dus alleen voor bedrijven die zich specifiek op de internet branche leunen is het echt van belang; de rest heeft echt maar alleen een website.

Ik wil ook helemaal niet zeggen dat het niet belangrijk is; maar zolang providers er zicht niets van aantrekken c.q. aanbieden denk ik dat je lang kan wachten voordat de rest gaat volgen. Immers zonder providers die native IPv6 aanbieden schiet je er geen moer mee op.

Ik begrijp best dat er bedrijven zijn waar dit wel zal spelen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.