Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Spam blacklists lopen achter de feiten aan’

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 21 januari 2008 08:17 uur

Duitse onderzoekers stellen dat spam blacklists achter de feiten aanlopen. Spammers zetten bots maar zeer kort in om spam te versturen. Uit het onderzoek van de Duitsers blijkt dat driekwart van de spambots maar één dag actief is. Na twee dagen zijn nog 13 procent van de bots actief en na drie dagen is dat nog maar 4 procent.

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de data van de spam blacklist van het iX magazine. Tijdens het onderzoek, dat in december 2007 plaatsvond, werd de blacklist dagelijks honderden miljoenen keren geraadpleegd door anti-spam software. Op basis van de geraadpleegde IP-adressen werd het onderzoek uitgevoerd. Totaal bleven 8 procent van alle geraadpleegde IP-adressen langer dan 3 dagen actief, inclusief die van de legitieme mailservers die niet continue van IP-adres veranderen.

Erik Smit, 21 januari 2008 11:31 am

Met andere woorden, spam blacklists doen hun werk zo goed dat spammers hun bots maar 1 dag kunnen gebruiken.

Casper Bakker, 21 januari 2008 3:13 pm

Dat is wel een leuke stelling Erik, denk dat je daar wel gelijk in hebt. Blacklists hebben bij ons althans heel lang heel veel spamverkeer tegen gehouden. Nu zullen we weer iets nieuws moeten verzinnen. :)

Jurrian, 21 januari 2008 4:40 pm

Zelf merk ik dat blacklists toch nog altijd een groot deel van de spam tegenhouden. Vaak staat een spammer binnen 1 a 2 uur op een blacklist als spamcop; die spammer heeft dus maar 1 of 2 uur de tijd om te spammen.

Maar blacklists zijn zeker niet DE op lossing... Een combinatie van blacklists, greylisting en spamassassin werkt overigens wel erg goed (over heel 2007 slechts 5 spammailtjes ontvangen (alle 5 PDF-spam via een slecht mailformulier, inmiddels ook een oplossing voor gevonden) en 0 false positives.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.