Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Draka komt met buigbestendige glasvezel

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 21 januari 2010 08:05 uur

Draka Communicationsbrengt buigbestendige versies van zijn hoogwaardige breedband MaxCap-multimode-kabels op de markt. Draka is de grootste leverancier van MMF-fiber. Wereldwijd is er meer dan een miljoen kilometer van Draka’s Multi-mode fiber in gebruik.

MultiModeFiber (MMF) wordt vooral ingezet op 10 Gbit trajecten, die later op 40 resp. 100 Gbit zullen draaien over langere afstanden. Doordat de kabels nu flexibeler zijn moeten deze makkelijker verwerkbaar zijn, waardoor bespaard kan worden op met name inpandige trajecten.

Draka zal de nieuwe kabels, genaamd MaxCap-BB-OM3 en MaxCap-BB-OM4, in Europa tonen op de Datacentre World Conference in Londen, 23 en 24 februari 2010.

Sjoerd van Groning, 21 januari 2010 8:11 am

Ik denk niet dat de MMF ooit gaat worden ingezet voor langere afstanden. Daar is het toch wat minder geschikt voor.

2010 gaat denk ik het jaar worden van 10Gbit, dus deze kabels zijn zeer welkom. Vooral binnen datacentra zal er dan meer glas nodig zijn. Alhoewel er al wel mogelijkheden zijn voor 10Gbit over koper.

Tudududud, 21 januari 2010 10:47 am

Sterker nog, MMF is totaal niet geschikt voor lange afstanden, dat is allemaal Singlemode.

Ik hoop dat 2010 het jaar word van 100Gbit. Want 10Gbit is inmiddels vaak al te kort...

Tim, 21 januari 2010 10:59 am

Hehe.. fail :P

Alex Bik, 21 januari 2010 6:43 pm

@Tim: Inderdaad :)

Ik ben benieuwd waar die onzin vandaan komt. Zou dat zo in het persbericht van Draka gestaan hebben? Dan weet ik in ieder geval al welke kabel we *niet* gaan kopen :D

Bas, 21 januari 2010 7:14 pm

standaard MMF kan voor 10Gbit worden gebruikt tot 26 meter.

Betere kwaliteit MMF (2000 MHz/km /OM3) kan tot 230 meter worden gebruikt.

OM4 is volgens mij nog geen officiele standaard, maar wordt gepushed door Draka zelf. (bij ieee / iso)
Als ik het goed heb gelezen zou OM4 MMF tot 280 meter kunnen overbruggen @10Gbit/s

Zowel 230 als 280m zijn nou niet echt super afstanden.
Als je een DC als TC1/Globalswitch neemt, en ergens onderweg nog een paar patchpanelen met demping redt je het niet met OM3/OM4.

Alex Bik, 21 januari 2010 8:15 pm

@Bas:

Demping is het probleem helemaal niet. Als vuistregel kun je een demping aanhouden van 0,25dB/Km voor de fiber zelf en ongeveer 0,15dB voor een connector overgang. Dus of 't dan 10 meter is of 1000, scheelt in lichtsterkte bijna niks. Zelfs de meest simpele optics hebben een optisch budget van een paar dB.

De echte vijand - en dat is ook de reden dat het om afstand in combinatie met snelheid gaat - is dispersie. Een keurige 'vierkante' puls die aan de ene kant de fiber in gaat, komt er aan de andere kant een beetje 'uitgesmeerd' uit, omdat licht wat recht door het midden gaat een minder grote afstand aflegt en dus eerder aankomt dan het licht wat onderweg heen en weer gekaatst is tegen de buitenkant van de fiber core. Daarom heeft SMF een dunnere core (9uM in het geval van G.652 of 7uM in het geval van G.655). Het looptijd verschil tussen licht wat rechtdoor gaat en licht wat heen en weer stuitert is dan een stuk kleiner. Op lagere snelheden speelt dat probleem veel minder, omdat de pulsen elkaar dan minder snel opvolgen. Als pulsen elkaar snel opvolgen en je hebt teveel dispersie, vloeien ze als het ware in elkaar over.

Bas, 21 januari 2010 11:43 pm

@alex

Je bent in de war met 1550nm over SMF.
Daarbij kan gerekend worden met 0,25dB/Km.

850nm (SR optics) over MMF moet je rekenen met ongeveer 3dB/KM

Maar je hebt gelijk dat deze waarden inderdaad niet de limiterende factoren zijn voor 10GE over MMF.

"Op lagere snelheden speelt dat probleem veel minder, omdat de pulsen elkaar dan minder snel opvolgen. Als pulsen elkaar snel opvolgen en je hebt teveel dispersie, vloeien ze als het ware in elkaar over."

Inderdaad.
Vraag me af hoe Draka dan 40 en 100Gbit/s over MMF werkend krijgt op enigsins zinnige afstanden..

p.s. 0.15dB voor een connector overgang (SMF) vindt ik erg laag. Dat zie ik meestal niet in real-life. Zeker niet bij Telecity...

Alex Bik, 22 januari 2010 9:52 am

@Bas:

Ik ben inderdaad (bewust) van SMF uitgegaan. Ik dacht dat we het er al over eens waren dat het artikel het ten onrechte over MMF heeft.

Qua connector overgangen: Grappig dat je daarover begint en TC als voorbeeld noemt. Ik had onder m'n originele posting nog een verhaal getypt daarover, maar ik besloot het te deleten omdat ik het bij nader inzien toch niet zo netjes vond om met modder te gaan gooien naar de concurrentie. Maar nu je er zelf over begint: Ik kan je geen ongelijk geven, wij hebben die ervaring ook (we hebben er wat transmissie apparatuur staan) en horen er ook regelmatig anderen over klagen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.