Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ophef over p2p-monitor van Britse isp Virgin

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 22 januari 2010 08:03 uur

In Engeland is ophef ontstaan over een test die Virgin, één van de grootste providers in Groot-Brittannië, is gestart met omstreden monitoringsoftware. De software moet aantonen of en hoeveel abonnees film- en muziekbestanden aan het uitwisselen zijn.

De Britse brancheorganisatie voor de platenindustrie, BPI, huurt op dit moment extra personeel in om internetgebruikers van Virgin ‘af te luisteren’ om zo het downloaden van muziekbestanden en films op te sporen. De Cview-software die Virgin hiervoor gebruikt, werkt op basis van zogeheten deep packet inspection (DPI). Dit is een technologie waarmee het internetverkeer van een willekeurige internetgebruiker, zonder zijn herkenbare ip-adres, herkend kan worden.

Detica, het Londense bedrijf dat deze software heeft ontwikkeld, kan in een paar seconden zeggen of bepaalde data wordt gedownload of niet. Zo kan bijvoorbeeld worden aangetoond of iemand familiefoto’s aan het downloaden is of het nieuwste album van Lady Gaga, schrijft de Britse krant The Times.  De Cview-software helpt contentproviders en isp’s hierdoor de omvang van het p2p-verkeer over hun netwerk beter te begrijpen, zo stelt Detica in een document (pdf) over de software.

Weerstand
Virgin en Detica benadrukken dat Cview alleen bedoeld is om illegale bestandsuitwisseling aan te tonen en om de hoeveelheid aan p2p-verkeer te meten, en niet om internetgebruikers ‘af te luisteren’. Toch stuit de technologie op weerstand van advocaten en privacy-voorvechters die stellen dat het slechts een kwestie van tijd is voordat het gedrag van klanten voortdurend door internetproviders wordt gescreend. Volgens Vrigin is het gebruik van de technologie wel toegestaan zolang de verzamelde gegevens geanonimiseerd worden.

Virgin zal tijdens de test het dataverkeer van ongeveer 40 procent van zijn klanten gaan monitoren. De provider, met in totaal ongeveer vier miljoen abonnees, biedt de snelste internetverbinding en is daardoor extra aantrekkelijk voor mensen die veel illegale bestanden willen binnenhalen.

Technologie
Het gebruik van de DPI als technologie is echter wel omslachtig en tijdrovend. Volgens de fabrikant is de data die Cview verzamelt volledig geanonimiseerd. Om echt juridische stappen tegen individuele gebruikers te ondernemen, dient de Britse muziekindustrie eerst een verzoek bij de rechtbank in te dienen voordat het downloadgedrag van een verdachte in beeld kan worden gebracht. Door deze procedures lijkt de technologie niet erg praktisch voor dagelijks gebruik door de muziekindustrie.  Vooralsnog heeft de Britse overheid ook geen plannen om de technologie landelijk te gebruiken.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.