Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Het draaiboek voor de landrush van numerieke .nl-domeinnamen

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 24 januari 2008 07:56 uur

SIDN kondigt sunrise numerieke .nl-domeinnamen aanOp 28 februari is het eindelijk zover, dan is de landrush van zuiver numerieke .nl-domeinnamen. Dat is geweldig nieuws uiteraard, maar er zit toch een addertje onder het gras. Het indienen van de zuiver numerieke domeinnamen kan niet via de normale weg. SIDN verwacht namelijk een groot aantal registraties en moet haar DRS-systeem nog naar DRS4.2 upgraden zodat numerieke registraties worden ondersteund. Zodoende heeft SIDN een draaiboek opgesteld om de numerieke registratie tijdens de landrush te verwerken.

Het draaiboek van SIDN om numerieke domeinnamen te registeren is samengevat als volgt:

  • Aanvragen kunnen worden ingediend vanaf 28 februari 12:00 uur. De registratie aanvraag moet worden geemaild naar [email protected] of via een speciale webinterface worden ingediend, die de registratie alsnog naar het e-mail adres mailt. Batchaanvragen zijn hierbij niet toegestaan en worden geweigerd.
  • De aanvragen worden niet direct verwerkt maar in een wachtrij geplaatst, ook worden er geen ontvangstbevestigingen noch DRS meldingen naar de deelnemers gestuurd.
  • Op 29 februari 18:00 uur (na 30 uur) wordt het speciale e-mail adres en de webinterface uit de lucht gehaald en kunnen er geen nieuwe registraties meer worden ingediend.
  • Tot 1 maart 12:00 uur zal er een onderhoudsvenster zijn, waarbij SIDN naar DRS4.2 zal migreren, waarmee het mogelijk wordt om numerieke domeinnamen te registreren.
  • Na de migratie naar DRS4.2 worden numerieke domeinnamen van de resterende persoonsdomeinnamen geblokkeerd evenals de tijdens de sunrise aangevraagde numerieke domeinnamen. De registratie aanvragen die in de wachtrij zijn geplaatst worden in volgorde van binnenkomst aan DRS4.2 aangeboden.

Hopelijk heeft SIDN ook een draaiboek achter de hand wanneer er iets fout mocht gaan. Ik moet wel zeggen dat SIDN dit zeer zorgvuldig aanpakt, al betekent dat wel dat deelnemers weer veranderingen in hun systemen moeten doorvoeren, puur om aan deze sunrise mee te kunnen doen. Ik ben wel benieuwd wat jullie er van vinden, is dit draaiboek werkbaar?

Nico Nijman, 24 januari 2008 1:33 pm

Tja, had dan de invoering van numerieke domeinen gewoon opgeschoven. Waarom zo riskant als je best een weekje had kunnen wachten. En stormloop, ik moet het nog zien. pietjepuk.nl is toch makkelijker te onthouden dan 22011965.nl, janemariegaantrouwen.nl ook weer makkelijker dan 28-08-2008.nl enz.

Glenn, 24 januari 2008 3:30 pm

Ik heb er in ieder geval al een aantal in de pre-reg staan.

Ronald, 24 januari 2008 7:33 pm

Wie niet......

Opinion, 18 maart 2008 11:21 pm

Geweldig om dit artikel nog eens terug te lezen met de post-landrush ervaringen in het achterhoofd. Nauwelijks reakties, nauwelijks belangstelling, niemand die beren op de weg ziet.

Wat is achteraf oordelen (met de SP voorop) toch gemakkelijk eigenlijk...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.