Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Goede voornemens van Cyso, PCextreme, ProServe en Hostnet.

 • Door
 • Thijs Alink
 • geplaatst op
 • 22 januari 2010 08:08 uur

Januari is de maand waarin veel bedrijven hun plannen voor het aankomende jaar bekend maken. Targets worden bijgesteld, de bedrijfsstrategie aangescherpt en nieuwe producten of diensten worden aangekondigd. Bij Nederlandse hostingproviders is dit uiteraard niet anders. ISPam.nl vroeg vier hostingbedrijven naar hun plannen en verwachtingen voor 2010.

Dit artikel is ook als PDF te downloaden. Ideaal om uit te printen en later nog eens rustig door te lezen.

Cyso

Bij de Alkmaarse provider Cyso staat het uitrollen van een nieuw e-mailplatform dit jaar het hoogst op de agenda. Sven Visser, mede-oprichter van Cyso, legt uit dat ze op basis van Zimbra een eigen e-mailplatform hebben ontwikkeld. Dit gaan ze middels een application programming interface (API) beschikbaar stellen aan resellers. “De nieuwe Zimbra-dienst dient als een alternatief voor Hosted Exchange 2010,” vertelt Visser. “Zimbra en Hosted Exchange zullen een belangrijk onderdeel van onze portfolio worden. Beide e-maildiensten kunnen zonder tussenkomst van Cyso via onze Partner API worden verkocht. Wij verwachten dit jaar veel nadrukkelijker op deze manier met onze partners te gaan samenwerken.”

In de tweede helft van 2010 wil Cyso zich gaan concentreren op het opbouwen van een schaduwlocatie van hun complete VMware-platform. Het bedrijf zegt zo zelfs in de meest extreme gevallen de beschikbaarheid te kunnen garanderen.

Visser verwacht in 2010  een verdere doorbraak van managed hosting. Klanten vragen steeds vaker om meer zekerheid, dat kan managed hosting bieden. Daarnaast voorspelt Visser dat 2010 het jaar wordt van cloud computing. “De term ‘cloud’ zal door vrijwel iedere provider gebruikt, maar ook misbruikt worden.”

PCextreme

Bij PCextreme staat 2010 in het teken van het ontwikkelen van een eigen “private cloud”. We werken al langer aan het virtualiseren van ons serverpark”, vertelt Wido den Hollander, Chief Technical Officer bij PCextreme. “Door de virtualisatie krijgen we een nog betere beheersing over ons serverpark. Nu is vaak de uitval van een fysieke server nog lastig. Waar je nu nog te vaak bezig bent met een RAID-set, monitoring van elke fysieke server en dergelijke zaken, hoef je met een private cloud alleen je SAN nog maar te monitoren. Dit scheelt ontzettend in de kosten.” Den Hollander verwacht dat dit al snel enkele duizenden euro’s per maand scheelt aan rackspace, stroom en switches. Door een efficiëntere inzet van medewerkers denk hij ook dat de personeelskosten omlaag zullen gaan.

Voor 2010 vormt de virtuele server het speerpunt van de productportfolio van PCextreme. Den Hollander legt uit waarom zij hier voor hebben gekozen: “Mensen willen een dienst die werkt. Ze zijn niet geïnteresseerd meer in een fysieke server. Ze willen een controlepaneel waar ze hun diensten kunnen beheren, de rest is niet meer interessant. Daarnaast heeft het oude shared hosting ook zijn langste tijd gehad. In de tijd van de iPhone, Android en Blackberry verandert de manier waarop mensen met hun webruimte omgaan, ook een e-mail adres op zich heeft zijn langste tijd gehad. Daar kan ook veel meer mee gedaan worden. Ook daar zullen wij in 2010 op gaan inspelen.” Hoe PCextreme hier op gaat inspelen wil Den Hollander  echter nog niet bekendmaken.

Den Hollander verwacht dat de verdere opmars van Kernel based Virtual Machine (KVM) één van de belangrijke ontwikkelingen in 2010 zal zijn. “Naar mijn idee zal KVM steeds meer terrein gaan winnen ten opzichte van Xen en in mindere mate ook van VMware. Deze zeer krachtige techniek biedt goede stabiliteit en snelheid. Wij gebruiken KVM al op zeer grote schaal en zijn hier ontzettend tevreden over, veel meer dan Xen vroeger.”

Proserve

De Papendrechtse provider proserve wil in het komend jaar twee belangrijke dingen realiseren. Het eerste punt dat bij de hostingprovider hoog op de agenda staat is het bouwen van een eigen datacenter in Alblasserdam. Het nieuwe datacentrum (dataplace genaamd) zal niet onder de vlag van proserve opereren, maar opereert als onafhankelijke onderneming onder dezelfde moedermaatschappij. Jeroen Voets, Sales Manager bij proserve, legt uit waarom het bedrijf heeft besloten een eigen datacenter te op te richten: “Wij zien een groeiende behoefte in Nederland naar kwalitatieve regionale datacentra met voldoende stroomcapaciteit. In onze regio wordt deze behoefte nog niet goed ingevuld met een kwalitatief aanbod. Daarnaast zijn we met een eigen datacenter onafhankelijk van derden en staan de servers op ongeveer 500 meter afstand van ons kantoor. Hierdoor kunnen we ook kortere responsetijden aanhouden richting onze klanten. Volgende maand wordt de eerste paal geslagen en start daarmee de bouw van dataplace. In ongeveer tien maanden tijd wordt een modern en energiezuinig datacenter gebouwd met een gemiddelde capaciteit van 22 Ampère per rack.”

Naast de bouw van een  datacenter wil proserve zich dit jaar ook intensiever richten op, zoals men het zelf omschrijft, ‘het ontzorgen van klanten’. Voets legt uit wat hij hier mee bedoelt: “Wij constateren steeds vaker dat bedrijven terugkeren naar hun primaire activiteiten. ICT en hosting horen daar vaak niet bij. Dit wordt echter wel steeds belangrijker. Downtime van websites en problemen met bijvoorbeeld e-mail hebben direct een effect op de winstgevendheid en efficiency van bedrijven. Daarnaast zorgt dit voor flink wat problemen en kopzorgen. Daarom regelt proserve de hosting, inclusief het volledige beheer, zodat onze klant daar geen omkijken meer naar heeft. Proserve ontzorgt zodoende.”

Voets verwacht dat outsourcing van serverbeheer het komend jaar flink in de belangstelling zal staan. “Elk bedrijf kijkt nu goed naar de kosten en hoe ze efficiënter kunnen werken,” aldus Voets. “Het uitbesteden van IT past hier perfect in.” Volgens hem kiezen bedrijven er daarom steeds vaker voor om het serverbeheer uit te besteden. Proserve heeft om deze reden besloten dat outsourcing van het volledige serverbeheer, samen virtualisatie en housing, in 2010 het middelpunt van haar dienstverlening gaat vormen.

Hostnet

Bij Hostnet staat het verbeteren van haar klantenservice en het lanceren van een nieuwe website hoog op het prioriteitenlijstje. Het bedrijf is van plan het komend jaar haar klantenservice te verbeteren door in te springen op de groeiende populariteit van social media. De provider verwacht dat social media en social networks een grotere rol gaan spelen bij klantenservice. “Er zal steeds meer worden gecommuniceerd via social networks als Twitter, Facebook en Hyves en op de vele fora die er zijn op hostinggebied,” vertelt Harold Douwes, Commercieel Directeur van Hostnet. “Direct en snel contact met de klant zal daarom een nog belangrijker speerpunt voor Hostnet worden.”

Behalve in te springen op de groeiende populariteit van social media wil Hostnet dit jaar ook een nieuwe website lanceren die ‘nog meer inspeelt op de ontwikkelingen op het gebied van domeinregistratie en webhosting’. “Onze geavanceerde bestelmodule zal hierbij een belangrijke rol spelen,” vertelt Douwes. “We willen hier nog niet te veel over vertellen, maar de techniek maakt steeds meer mogelijk waardoor klanten nog beter op hun wenken zullen worden bediend.”

Met in totaal ruim 167.000 geregistreerde .nl-domeinen is domeinregistratie (en dedaarbij horende webhosting) een van de belangrijkste diensten in de portfolio van Hostnet. “Afgelopen jaar was een goed jaar voor ons qua registraties,” zegt Douwes. “Ons portfolio qua .nl-domeinnamen is in een jaar tijd toegenomen met meer dan 60%.” Hostnet wil het aankomende jaar voortbouwen op dit succes. Naast haar huidige activiteiten om het registeren van een domeinnaam te promoten zal Hostnet in 2010 een applicatie lanceren waarmee mensen via hun telefoon een domeinnaam kunnen checken en registreren. “Dan hoeft je dus niet meer thuis achter je computer te zitten, maar kun je overal een domeinnaam vastleggen,” zegt Douwes. Hij verwacht dat het aantal applicaties voor mobiele netwerken dit jaar hard zal groeien. “Met telefoons als de iPhone (Mac OS X) en HTC Hero (Android) gaan mensen steeds meer via hun mobiele telefoon doen. Ik verwacht daarom dat steeds meer applicaties zich gaan richten op mobiele netwerken. Een andere trend vormt cloudcomputing. Mensen weten wat ze willen en willen zelf bepalen wat ze wel en niet nodig hebben qua hosting. Ze willen zelf bepalen hoeveel gigabyte geheugen ze nodig hebben en hoeveel mailboxen ze willen gebruiken. Dit zal zeker de toekomst van hosting worden. Zowel voor shared webhosting, virtual private servers als dedicated servers.”

Wat zijn uw goede voornemens?
Deel uw plannen met andere ISPam.nl lezers en plaats een comment.

Sebastiaan, 22 januari 2010 10:20 am

De goede voornemens van Rollerscapes zijn:

* Kwaliteit van dienst en service verbeteren
* Diensten portfolio uitbreiden.
* De start van RollerFramework v1.1.0
* Veiligheid, stabiliteit, en onderhoudbaarheid van systemen verbeteren.
* En meer aan marketing gedaan, dit momenteel maar heel marginaal, dus dat wil ik zeker gaan uitbreiden :)

En persoonlijk wil ik mijn kennis van bedrijfsvoering, Front-end Development en design in het algemeen verbeteren ;)

t.bloo, 22 januari 2010 11:31 am

"Daarnaast heeft het oude shared hosting ook zijn langste tijd gehad [...] ook een e-mail adres op zich heeft zijn langste tijd gehad."

Rare uitspraak van PCextreme of mis ik iets?

Mark, 22 januari 2010 11:52 am

@t.bloo: Waarschijnlijk doelt Wido op dat je met een simpel e-mail adres veel meer kunt als je er wat extra zaken achter gaat hangen.

 • Pingback: hostnet blog » Blog archief » Goede voornemens Hostnet

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.