Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

“Meldplicht datalekken noodzakelijk”

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 25 januari 2010 08:03 uur

Bits of Freedom wil dat er een wet aangenomen wordt die verplicht dat datalekken worden gemeld. Op 27 januari wordt de evaluatie van de Wet bescherming persoonsgegevens in de Tweede Kamer besproken. Bits of Freedom vindt dit een goede gelegenheid om aandacht te vragen voor de invoering van een dergelijke wet.

Volgens Bits of Freedom komen onze persoonsgegevens in steeds meer databanken voor. Doordat deze databanken vaak aan het internet gekoppeld zijn zouden ze extra goed beveiligd moeten worden, maar dat gebeurt niet altijd. De kans op lekken neemt daardoor toe. En zo kunnen vertrouwelijke persoonsgegevens zo maar op straat komen te liggen. In de afgelopen tijd zijn er diverse lekken geweest waardoor persoonlijke gegevens op straat kwamen te liggen. Enkele voorbeelden :

  • In december 2009 is een USB-stick met de gegevens van 3.000 klanten van de Rabobank kwijtgeraakt. De stick bevatte persoonsgegevens, beleggingsvormen en in veel gevallen de hoogte van het belegde vermogen.
  • Het adresboek van persbureau GPD bleek in augustus 2009 voor iedereen via Google beschikbaar te zijn gemaakt. Hierdoor zijn de telefoonnummers van bekende Nederlanders die een geheim nummer hebben, waaronder Geert Wilders en Gerard Spong, beschikbaar gekomen.
  • Het Dagblad van het Noorden heeft in mei 2009 meer dan 32.000 emailadressen van haar klanten per ongeluk toegankelijk gemaakt via haar website. De adressen zijn geindexeerd in zoekmachines.
  • Een site waar gratis condooms werden konden worden besteld, maakte de gegevens van al haar klanten – ongeveer 10.000 – per ongeluk on-line beschikbaar. De site was juist bedoeld voor personen die zich schaamden om via een winkel condooms te kopen. Dit lek kwam in februari 2009 aan het licht.

Datalekken zouden gemeld moeten worden aan (potentiële) slachtoffers en het College Bescherming Persoonsgegevens, vindt Bits of Freedom. Zowel daadwerkelijke datalekken als mogelijke datalekken zouden onder de meldplicht moeten vallen. De huidige beperkte meldplicht zoals voorgeschreven in de ePrivacy-richtlijn vindt Bits of Freedom onvoldoende.

Alexander, 25 januari 2010 4:11 pm

Wat niet weet wat niet deert ;)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.