Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Facebook bouwt eerste eigen datacenter

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 26 januari 2010 08:03 uur

De sociale netwerksite Facebook heeft eind vorige week de contracten getekend voor de bouw van een eigen datacenter in de Amerikaanse staat Oregon. In het nieuwe centrum wordt een stroomvoorziening gebruikt die het energieverbruik met 12 procent moet verminderen.

Tot nu toe huurde Facebook serverruimte bij andere bedrijven. Daar komt dus binnenkort verandering in. Het internetbedrijf gaat een eigen rekencentrum van bijna 11.000 vierkante meter bouwen in Prineville, een stadje met ongeveer 10.000 inwoners in het westen van de Verenigde Staten.

“Aangezien het aantal gebruikers blijft groeien en Facebook een steeds uitgebreidere dienst wordt, hebben we het punt bereikt dat het efficiënter is om een eigen gebouw te leasen. We zijn klaar om ons eigen datacenter te bouwen”, zo heeft Jonathan Heiliger, vicepresident bij Facebook, op een blog aangekondigd.

Bij de bouw worden diverse technologieën toegepast die het datacenter energiezuiniger moeten maken. Zo worden de systemen gedurende 60 tot 70 procent van het jaar gekoeld door koude buitenlucht binnen te halen. De rest van het jaar wordt het gekoeld door een systeem dat water verdampt om de binnenkomende lucht te koelen. Dit zou zuiniger zijn dat veel traditionele chiller-systemen. Verder wordt de hitte van de servers gebruikt om de kantoorruimtes in het pand in de koudere maanden van het jaar te verwarmen.

De bouw van het datacenter levert de lokale gemeenschap ongeveer tweehonderd banen op. Over circa twee jaar moeten de eerste servers gaan draaien.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.