Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Willen we IDN .eu-domeinnamen?

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 28 januari 2008 07:49 uur

Ook prijsverlaging .eu-domeinnamen per 1 januari 2008EURid overweegt om IDN .eu-domeinnamen te introduceren, dat zijn domeinnamen met niet-ASCII tekens, zoals bijvoorbeeld é, ç of ö of lettertekens in niet-Latijns schrift, zoals bijvoorbeeld Cyrillisch of Grieks. Om te kijken of er behoefte is aan IDN .eu-domeinnamen heeft EURid een enquête op haar website gezet bestaande uit een paar vragen om dit te onderzoeken. Gezien dit een belangrijk onderzoek is, zou ik jullie willen oproepen om een minuutje uit te trekken om de enquête in te vullen.

Jeroen, 28 januari 2008 9:40 am

Even ingevuld, heb 'nee' gestemt, aangezien wij hier in nederland nauwelijk tot niets met de extra karakters te maken hebben.

Thomas Lobker, 28 januari 2008 10:03 am

Idem hier, gestemd op nee

Het is voor ons alleen maar lastig en je moet extra oppassen voor typo's. Zie je natuurlijk grapjassen die mìcrosoft.eu en dergelijke gaan registreren ;)

Richard van Delft, 28 januari 2008 10:14 am

Van mij hoeft het ook niet, in Nederland is het niet nodig. Maar sommige andere landen in de EU zullen er wel interesse in hebben.

AlexanderOnline, 28 januari 2008 11:13 am

Lastig dilemma. Wij hebben het niet nodig. Duitsers moeten altijd oe in domeinen doen of o als ze ö willen. Het is wel mooi, handig is het niet, omdat je dan verianten blijft houden. Je zou bij een domein met speciaal teken ook de normale variant moeten reggen.

Nico Nijman, 28 januari 2008 11:35 am

Heb ook even specifiek gemeld dat de IDN varianten van bestaande domeinen ALLEEN door de eigenaar van dat niet-IDN domein zou mogen worden geclaimd. Het is natuurlijk van de zotte als je als bedrijf ineens een paar extra varianten moet claimen om te voorkomen dat er iemand met een IDN variant vandoor gaat.

Martijn Groenleer, 28 januari 2008 12:32 pm

Ik denk dat het voor nederlanders inderdaad niet interessant is. Voor niet nederlandse bedrijven en personen (turkse, duitse, griekse, etc) kan ik me nog iets bedenken.

Maar weet jij hoe je naar www.hotel-ÿildrahim.example zou moeten surfen als je het adres met de hand in moet voeren?
Ik denk dat menig een niet eens weet dat je die karakters kan maken zonder naar speciale tekens te gaan of je toetsenbord instellingen te wijzigen.

Triloxigen, 28 januari 2008 2:29 pm

Nee, ik wil sowieso geen IDN domeinnamen.
Naar mijn idee heeft dat geen meerwaarde maar levert het enkel verwarringen op.

TotallyHosted, 28 januari 2008 3:18 pm

Ik sluit me aan bij al m'n voorgangers. Het grootste deel van de wereld weet niet hoe die speciale karakters gemaakt moeten worden.

Beter zou zijn om dat soort domeinen, als ze ingetikt worden, automatisch in de browser om te laten vormen.
Bijv www.hotel-ÿildrahim.example wordt ingetikt, wordt omgevormd naar www.hotel-yildrahim.example. Zijn we daar meteen vanaf.

Dirk-Jan Alken, 28 januari 2008 4:49 pm

Opzich voel ik er wel wat voor, maar dan inderdaad wel met de voorwaarde dat IDN domeinen alleen kunnen worden geclaimd indien de "normale" domeinnaam ook daar persoon/bedrijf X in bezit is. Op die manier kan je een groot aantal landen toch goed bedienen en kunnen bedrijven zich profileren met hun "echte" naam als domeinnaam.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.