Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ICANN begint signeren DNS root zone

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 29 januari 2010 08:03 uur

Voor het eerst is één van de DNS root zone servers gesigneerd met DNSSEC. Op dit moment is het enkel om te kijken welk effect het signeren op de werking van de root zone heeft. De eerste gesigneerde root server serveert de gesigneerde root als een DURZ (deliberately unvalidatable root zone).

De DURZ houdt in dat de root wordt gesigneerd met onbruikbare cryptografische sleutels, in plaats van met de Key Signing Key (KSK) en de Zone Signing Key (ZSK). Daardoor is het onmogelijk om de root zone als  een trustanchor te gebruiken. ICANN wil op deze manier voorkomen dat men de experimentele gesigneerde root zone gaat gebruiken om onderliggende DNS-records mee te signeren en te valideren.

Stap voor stap zullen nu de andere root servers ook worden gesigneerd. Op 10 februari wordt de volgende root server gesigneerd. Daarna volgen met tussen posen van enkele weken de overige root servers gesigneerd. Op 5 mei is de laatste root server aan de beurt en zijn alle root servers gesigneerd.

Wanneer blijkt dat het signeren van de root zone op alle root servers geen problemen oplevert, zal op 1 juli dit jaar de root zone worden gesigneerd met de KSK en ZSK. Vanaf dat moment is de root zone gesigneerd en te gebruiken als trustanchor voor onderliggende DNS-records.

SIDN heeft al bekend gemaakt binnen één maand na dat de root zone is gesigneerd, ook het .nl-domein te signeren. Als het signeren van de root zone volgens plan verloopt, wordt op 1 juli 1 augustus de .nl-zone gesigneerd met de root zone als trustanchor.

Marco Davids, 29 januari 2010 6:59 pm

Overigens draait ICANN/IANA al enkele jaren een testbed met een 'schaduw rootzone' die wel echt gesigneerd is. Daar kan je dus (nog) wel mee spelen, als je wilt:

https://ns.iana.org/dnssec/status.html

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.