Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Usenet providers niet verantwoordelijk voor inbreuk op auteursrechten

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 6 februari 2008 08:12 uur

P2P NetwerkHet gerechtshof in Düsseldorf (Duitsland) heeft in een rechtszaak tussen platenmaatschappij EMI Deutschland en usenet provider United Newsserver geoordeeld dat usenet providers niet verantwoordelijk zijn voor inbreuk op auteursrechten door hun klanten. Het arrest is definitief, tegen de uitspraak van het gerechtshof is geen beroep meer mogelijk, zo heeft de advocaat van United Newsserver bekend gemaakt.

In het voorjaar van 2007 had de Duitse collega van BREIN, proMedia vastgesteld dat er op de nieuwsserver van United Newsserver een opname te downloaden was die nog niet eens in de winkel lag. EMI startte daarom een rechtszaak tegen United Newsserver, die EMI in eerste instantie won. In hoger beroep won United Newsserver, waarmee vaststaat dat Duitse usenet providers niet verantwoordelijk zijn voor inbreuk op auteursrechten door hun klanten.

Heinz-Dieter Elbracht, directeur van United Newsserver is verheugd:

Het oordeel is een stap in de juiste richting en bevestigt nogmaals, dat usenet providers juridisch gezien niets anders zijn dan een doorgeefluik. Usenet is een plaats waar verschillende soorten informatie worden uitgewisseld. Het is daarom in het belang van alle gebruikers, providers en rechthebbenden, dat wanneer er iets verwijderd moet worden van usenet of internet, in verband met inbreuk op iemand zijn rechten, dat alle partijen samenwerken om dit te stoppen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.