Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Downloadverbod genomineerd voor Big Brother Awards

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 29 januari 2010 08:04 uur

Het voorstel van het kabinet en de werkgroep Auteursrechten onder leiding van Arda Gerkens om een downloadverbod in te stellen, is genomineerd voor de jaarlijkse uitreiking van de Big Brother Awards.

Bij de uitreiking van de Big Brother Awards worden elk jaar personen, bedrijven, overheden en voorstellen te kijk gezet die het afgelopen jaar opvielen bij hun poging om inbreuk te maken op de privacy van burgers.

Volgens de jury van de awards zal het omstreden voorstel om een downloadverbod in te voeren miljoenen Nederlanders criminaliseren voor een activiteit die nu gewoon is toegestaan onder de thuiskopie-uitzondering van de Auteurswet. Om het goed te kunnen uitvoeren, zouden de online activiteiten van alle Nederlanders nauwgezet gecontroleerd moeten worden, stellen de juryleden.

“Daarbij komt dat de werkgroep van Gerkens het gebruik van zogeheten ‘Deep Packet Inspection’ (DPI) niet uitsluit om een dergelijk verbod te kunnen handhaven.”

Ministers
Andere genomineerden zijn onder andere minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport omdat hij zijn ogen sluit voor de privacybezwaren bij het Elektronisch Patiëntendossier. Ook is minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) genomineerd omdat zij bereid lijkt te zijn om elke vorm van privacy overboord te gooien als het in het belang van de veiligheid en de openbare orde is. Zo is onder haar bewind de opslag van vingerafdrukken voor het biometrisch paspoort ingevoerd.

Ook neemt de jury het minister Ter Horst kwalijk dat zij na de mislukte aanslag op eerste Kerstdag direct overging tot het plaatsen van naaktscanners op Schiphol. “Door haar eenzijdige focus op vermeende functionaliteit en efficiëntie, en haar gebrek aan begrip voor het belang van privacybescherming, bouwt zij mee aan de instrumenten van een politiestaat”, zo schrijft de jury bij de bekendmaking van de genomineerden.

Alle twaalf nominaties zijn na te lezen op de site van privacybelangenorganisatie Bits of Freedom. De winnaars van de Big Brother Awards worden op 5 februari tijdens een awardshow in De Balie in Amsterdam bekendgemaakt.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.