Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Netwerkproblemen politie nog lang niet voorbij

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 2 februari 2010 08:04 uur

De problemen bij acht politiekorpsen met het computernetwerk gaan waarschijnlijk nog wel maanden duren.  Het is de politie nog niet gelukt om de snelheid en de kwaliteit van het netwerk verbeterd te krijgen.

Maandag was de politie nog druk tests aan het uitvoeren om de systemen weer sneller en beter bereikbaar te krijgen, vertelt Mengs Gerritsen, woordvoerder van het politiekorps IJsselland. Het zal in ieder geval meer dan een week gaan duren voordat alle gebruikers weer in de systemen mogen.

Langdurig
De netwerkproblemen doen zich al sinds de zomer voor bij de korpsen Friesland, Groningen, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland Midden, Gelderland Zuid en Twente.

Het systeem werd steeds trager, maar vanaf half januari werd het extreem, zo vertelde de korpschef van IJsselland vorige week tegenover het Nederlands Dagblad. “Inloggen duurde drie of vier uur, de medewerkers hadden continu zandlopers of werden uit het systeem gegooid.” De acht korpsen hebben samen ruim 15.000 mensen. Normaal gesproken zit daarvan gemiddeld een derde achter de pc, maar op dit moment kunnen niet meer dan drieduizend mensen tegelijk werken zonder dat het systeem fors trager wordt.

Service pack
Eind vorige week bracht de politie een persbericht uit waarin werd aangekondigd dat één van de oorzaken van de storing was gevonden. “Het blijkt te gaan om een Service Pack voor Windows dat niet goed geïnstalleerd was en waardoor alle sessies van ingelogde politiemedewerkers open bleven staan en het netwerk ten onrechte heel snel vol liep”, vertelt Gerritsen tegenover ISPam.nl. Om welk Service Pack het precies ging, kon de woordvoerder niet zeggen.

Wel is zeker dat het foutief geïnstalleerde pakket aan updates van Microsoft niet het enige probleem is. “De kwaliteit en snelheid van het netwerk is ook niet op orde, maar het verhelpen van die problemen gaat waarschijnlijk nog wel enkele maanden duren.”

Verder onderzoek
Daarnaast wordt er ook nog een aantal andere zaken onderzocht. “Hoe kan het bijvoorbeeld dat alleen de noordelijke provincies door de netwerkproblemen zijn getroffen?”, vraagt Gerritsen zich af. Ook gebeurt het wel eens dat medewerkers het ene moment nog werken in de Nederlandstalige versie van Outlook en het ander moment in een Engelstalige versie.”

Politie-datacenter
De voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) is het ict-instituut binnen de politie dat verantwoordelijk is voor de ict en het netwerk binnen de politiekorpsen.  Zij beheren het gesloten datacenter in Zwolle dat door alle politiekorpsen wordt gebruikt. Het is de politie nog niet gelukt om de snelheid en de kwaliteit van het netwerk verbeterd te krijgen.

JP, 2 februari 2010 8:33 am

[quote] Ook gebeurt het wel eens dat medewerkers het ene moment nog werken in de Nederlandstalige versie van Outlook en het ander moment in een Engelstalige versie[/quote]

Dat is dan weer goed getest voordat het in productie ging...

Gerwin, 2 februari 2010 8:50 am

TJA, complexe IT systemen en overheid ..... zal me mooie barrel worden met het rekeningrijden (hoop dat het er niet komt overigens!).

jantje, 2 februari 2010 9:33 am

Zucht... outlook. Is er niks beters dan?

patrick, 2 februari 2010 10:15 am

Zeker ook servicepacks voor verschillende talen gedraaid :)

En waarom worden gebruikers die idle zijn niet automatisch uitgelogd zo hou je de sessies schoon.

Ik denk persoonlijk dat er iemand behoorlijk door het stof moet daar bij de vtsPN.

Freeaqingme, 2 februari 2010 10:48 am

Ach, wellicht krijgen we nu dan eindelijk meer blauw op straat :D

Tudududud, 2 februari 2010 10:48 am

Iedereen weet natuurlijk allang hoe dit afloopt. De leverancier van dit prutssysteem (voor miljoenen verkocht natuurlijk) gaat dit oplossen, voor inderdaad, nog eens miljoenen en word daarmee weer beloond voor zijn wanprestatie.

Zo gaat dat namelijk altijd bij de overheid.

stef, 2 februari 2010 11:00 am

Ik zie vooralsnog alleen meer blauw in de brievenbus. Maar blauw op straat?

Het enige dat de overheid doet is er nog meer geld tegenaan smijten. Maar ze zijn zelf het probleem: bureaucratie -> slecht beleid -> slechte systemen.

Raindeer, 2 februari 2010 1:57 pm

ouch, dit is erg pijnlijk. Netwerkproblemen?? Kom op zeg het gaat hier niet om netwerken, het gaat hier om systemen. De bits zullen vast wel met de snelheid van het licht rondgeslingerd worden. De politiepet kan vast ook wel op volle snelheid Geenstijl of Ispam bereiken. Het gaat hier om computerdoosjes die niet snel genoeg antwoord kunnen geven. Dat heeft niets met het netwerk te maken.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.