Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN introduceert nieuwe geschillenregeling

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 1 februari 2008 08:11 uur

SIDN kondigt sunrise numerieke .nl-domeinnamen aanSIDN heeft een nieuwe geschillenprocedure voor .nl-domeinnamen geïntroduceerd. De nieuwe regeling zal de huidige ADR-procedure vervangen. De nieuwe regeling onderscheid zich van de oude ADR-procedure vooral in de snelheid waarmee er een uitspraak zal worden gedaan, de grondslag waarop een vordering kan worden ingesteld is veel breder dan enkel het merken- en handelsnaamrecht en geld voor alle .nl-domeinnamen.

De procedure is vrijwel volledig administratief, de eiser dient zijn stukken in bij het instituut dat de regeling uitvoert (het WIPO Arbitration and Mediation Center), de gedaagde kan daarop binnen 20 dagen zijn verweer indienen en op basis daarvan tracht de arbiter binnen 14 dagen uitspraak te doen. Al is het in uitzonderingsgevallen mogelijk dat voor de uitspraak nog een hoorzitting zal plaatsvinden of er additionele stukken worden opgevraagd door de arbiter.

Aan de regeling zijn ook kosten verbonden, 1 tot 5 domeinnamen in één zaak gaat het om 1.500 euro, bestaande uit 1.000 honorarium voor de arbiter en 500 euro administratiekosten en bij 6 tot 10 domeinnamen om 2.000 euro, bestaande uit 1.300 euro honorarium en 700 euro administratiekosten. Er is overigens geen proceskostenveroordeling, zoals bijvoorbeeld in Belgie wel het geval is, terwijl bij rechtszaken over de intellectuele eigendom er in Nederland tegenwoordig wel een volledige proceskosten veroordeling bestaat.

Roelof Meijer, Algemeen Directeur SIDN:

Met de introductie van de nieuwe geschillenregeling volgen we een advies op dat de lokale internetgemeenschap heeft gegeven tijdens het Domeinnaamdebat 2006. Deze regeling heeft een aantal grote voordelen boven de huidige arbitrageregeling. Zo is de geschillenregeling van toepassing op alle .nl-domeinnamen en hun houders en biedt de regeling bredere grondslagen dan alleen intellectuele eigendomsrechten als merken en handelsnamen. Wij zijn er van overtuigd dat de nieuwe geschillenregeling bij zal dragen aan de kwaliteit van het .nl-domein.

De geschillenregeling volgt (grotendeels) het advies van de lokale internetgemeenschap in het Domeinnaamdebat 2006, alleen ontbreekt mediation als eerste (verplichte) stap in het oplossen van een domeinnaamgeschil, dat was ook onderdeel van het advies. Al heb ik begrepen dat het binnen enkele maanden zover is en dat deel nog wordt aangebouwd.

Mark, 2 februari 2008 12:30 am

[quote]Er is overigens geen proceskostenveroordeling, zoals bijvoorbeeld in Belgie wel het geval is, terwijl bij rechtszaken over de intellectuele eigendom er in Nederland tegenwoordig wel een volledige proceskosten veroordeling bestaat.[/quote]

Dat vind ik persoonlijk wel een nadeel, hopelijk passen ze dit in de toekomst nog aan.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.