Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Strato-klanten dit jaar over op IPv6

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 5 februari 2010 08:03 uur

Gebruikers met een shared hostingpakket bij Strato zijn nog voor het einde van dit jaar bereikbaar via IPv6. Eind vorig jaar werden al de dedicated hostingservers naar het nieuwe internetprotocol omgeschakeld.

Dat is de belangrijkste boodschap die de Duitse hostingprovider deze week tijdens een Europese bijeenkomst heeft aangekondigd. Strato werkt al twee jaar aan de voorbereiding  van IPv6, zegt René Wienholtz, CIO en CTO bij Strato. “Het bleek erg lastig om alle diensten die we bij de webhostingpakketten aanbieden, gereed te maken voor IPv6. Zo is er bijvoorbeeld maar weinig statistiekensoftware beschikbaar die IPv6-bezoekers kan meten.”

De verwachting is dat alle shared hostingpakketten voor het einde van 2010 via IPv6 bereikbaar zijn. Deze sites, waarvan het grootste deel bestaat uit consumenten en kleine bedrijven, draaien in het Strato-datacenter in Karlsrühe.

De dedicated server-klanten, die draaien in het datacenter in Berlijn, krijgen ondersteuning bij het configureren van het /56-IPv6-subnetwerk en de adressen. Zij kunnen op hun server meerdere diensten met IPv6-adressen draaien zoals een webserver, mail en ftp.  Strato benadrukt dat het geen extra kosten berekent voor het invoeren en het gebruik van IPv6. “Het is een technologie die noodzakelijk is omdat de IPv4-adressen opraken, dus waarom zou de klant daarvoor moeten betalen”, reageert Wienholtz.

Behoefte
Een snelle overgang naar IPv6 is geen overbodige luxe. Volgens Strato-directeur Damian Schmidt, groeit de vraag naar domeinnamen en hostingpakketten nog altijd. Dit is te verklaren door de manier waarop mensen zich – al dan niet professioneel – op internet willen presenteren. “Uit onze klantgegevens blijkt dat jongeren tot 26 jaar vooral sociale netwerksites gebruiken om zich online te presenteren, want dat is gratis. Ouderen zijn eerder bereid te betalen voor een domeinnaam dat eventueel is gekoppeld met een hostingpakket”, aldus Schmidt.

Daarnaast is er een verandering opgetreden in de markt. “We zijn gegaan van webhosting (lees: publiceren) naar hosting in een breder zinsverband (zichtbare data op het web)”, vertelt Schmidt. “Dit komt omdat de behoeften van internetters zijn veranderd. Mensen willen nu bijvoorbeeld ook hun familiefoto’s veilig ergens online bewaren omdat ze die dreigen te verliezen als hun computer kapot gaat.”

Virtuele disk
Vorig jaar introduceerde Strato in Duitsland daarom al een dienst  waarbij particulieren en bedrijven virtuele schijfruimte van 100 GB tot 5 TB kunnen krijgen. Deze dienst zal ook in Nederland worden aangeboden, maar waarschijnlijk pas in 2011.

Verder introduceert de provider deze zomer nog in Nederland een dienst waarbij klanten een virtueel datacenter binnen Strato krijgen. Deze dienst heet Multiserver en biedt een dedicated server met virtualisatiesoftware en native IPv6-ondersteuning zonder NAT of tunneling.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.