Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Q&A met Hugo van Diepen van Uniserver

  • Door
  • Thijs Alink
  • geplaatst op
  • 16 februari 2010 08:05 uur

In de rubriek Q&A praten we met verschillende providers over hun producten, hun bedrijfsvoering en de hostingbranche. Deze keer spreken we Hugo van Diepen, commercieel directeur bij Uniserver. Eind vorig jaar lanceerde de hostingprovider uit Heerhugowaard een nieuwe dienst: Infrastructure as a Service (IaaS). De provider zegt de eerste in Nederland te zijn die deze dienst aanbiedt.

Dit artikel is ook

A – “Centraal staan onze oplossingen UniStructure en UniControl. UniStructure is  onze oplossing voor een virtuele infrastructuur op basis van VMWare. Inclusief storage en beveiliging. UniStructure is uitermate robuust opgezet:  Multi-datacenter, 24/7 service level agreements, 99.98% uptime-garantie en performance, en zeer zware security.  Met UniControl op basis van VCenter, valt die infrastructuur te managen vanuit een persoonlijk webportal. De klant kan zijn eigen cloud flexibel realiseren en beheren. Capaciteit ( processorkracht, schijfruimte, bandbreedte en virtual machines) kan naar believen worden opgeschaald en afgeschaald. Ook is het mogelijk eigen virtual LAN’s aan te maken, vrijwel alle zaken te monitoren, virtual machines te klonen, gebruik te maken van een uitgebreide template library et cetera.”

Q – Cloud hosting is een soort parapluterm voor allerlei virtualisatiediensten die providers veelal onder eigen label ontwikkelen en aanbieden. Dat maakt vergelijken erg lastig. Uw eigen dienst is ook een vorm van cloud hosting. Wat zijn de verschillen tussen uw dienst en bijvoorbeeld PINS’ HyperGrid of Cloud Servers van Rackspace?

“Rackspace is een internationale speler. Dat geldt ook voor de support. De verkoop loopt via de website: What you see is what you get.  Wij zien Rackspace toch vooral als een hoogvolume-aanbieder gericht op de massamarkt met vaste producten. PINS is net als wij van oudsher een Nederlands bedrijf. Voor zover wij kunnen zien, bieden zij niet zo’n geavanceerde beheerschil op hun diensten.”

“Je merkt dat meer hostingproviders zelf een cloud bouwen, zelfs met dezelfde leveranciers als wij (VMware heeft circa 75 partners). Op lange termijn kun je jezelf hiermee niet onderscheiden.  Het is belangrijk wat je daarna, en wat je extra doet. Advies: kijk welke waarde geleverd wordt en wat er gedaan wordt om de klant de komende jaren de beste dienst te kunnen verlenen.  Hoe liggen de verbanden tussen performance en prijs, tussen uptime en performance? Welke issues  is de hostingprovider al tegengekomen? Hoe monitor je als provider, maar vooral ook: wat monitor je? Hoe pro-actief doe je jouw beheer? Welke trainingen hebben de beheerders  gevolgd en welke certificaten hebben ze gekregen? Dat zijn de punten die het verschil gaan maken. Het heeft allemaal te maken met kwaliteit. Dat geldt ook voor nieuwe toekomstige spectaculaire zaken die ik nog even voor me wil houden. Doordat wij al langere tijd gebruik maken van ons platform en honderden servers in beheer hebben, hebben we veel ervaring en best practices opgedaan. Hosting is meer dan alleen het open stellen van hardware of gevirtualiseerde hardware. Het is een dienst.  Wij beperken ons tot de servervirtualisatie zelf, maar doen dit wel op de beste manier mogelijk. We bieden geen managed  operating system of applicaties, zoals Exchange. Hier zijn onze partners beter in. Wij hebben 100% duidelijk hebben gemaakt waar wiens verantwoordelijkheden liggen. Onze focus en ervaring hebben gemaakt dat wij onze diensten kunnen aanbieden tegen de beste tarieven in de markt.”

Q – Uniserver heeft een zetel in de VMware Partner Advisory Council BeNeLux. Wat houdt deze functie precies in?

A – “We zijn al heel vroeg uitgenodigd zitting te nemen in de council. Het houdt in dat we meedenken met VMWare over de ontwikkeling van nieuwe technologie en over het naar de markt brengen ervan. We adviseren VMWare over go-to-market benaderingen en vormen een klankbord voor het bedrijf en voor de andere leden van de council. Ik moet zeggen dat VMWare erg responsief is en een open oor heeft voor onze wensen en aanbevelingen.”

Q – Naast de zetel in de adviesraad van VMware is Uniserver ook lid van de Dutch Hosting Provider Association (DHPA). Kunt u hier wat over vertellen?

A – “Wij zien dat het omslagpunt in managed hosting is bereikt. Aanvankelijke scepsis onder eindgebruikers heeft duidelijk plaats gemaakt voor enthousiasme. Van een push markt zijn we naar een pull markt gegaan. Dat trekt veel cowboys aan. Als serieuze hostingpartij vinden wij het van het grootste belang dat de hosting markt verder professionaliseert. Om die reden hebben we ons aangesloten bij de DHPA. We ondersteunen het streven van DHPA naar verdere kwaliteitsverbetering van de hosting propositie. Het is immers in het belang van de eindklant dat het kaf van het koren wordt gescheiden. Op dit moment zijn we bezig onze service level agreements in lijn te brengen met die van de DHPA. We zijn van plan een actieve rol te spelen in de DHPA.”

Q – De maand januari is altijd een tijd van reflectie en vooruitkijken. Als u terug kijkt op 2009, waar bent u dan het meest trots op? En wat wilt u bereiken in 2010?

A – “Vorig jaar hebben we veel tijd en geld gestoken in een gedegen marktonderzoek. Verder hebben we goed naar onszelf gekeken en in hoeverre onze propositie aansluit bij de behoeften in de markt. Daar is een aantal nieuwe diensten uit voortgekomen, waaronder Uniserver IaaS en Cloud-in-a-Box, waarmee we resellers in staat stellen hun klanten de cloud in te helpen. 2010 staat in het teken van verdere professionalisering en het vermarkten van onze diensten.”

Plofkop, 21 februari 2010 5:27 pm

Sorry hoor maar:

A – “Wij zien dat het omslagpunt in managed hosting is bereikt. Het is immers in het belang van de eindklant dat het kaf van het koren wordt gescheiden.

Van een push markt zijn we naar een pull markt gegaan. Dat trekt veel cowboys aan. Als serieuze hostingpartij vinden wij het van het grootste belang dat de hosting markt verder professionaliseert.

je zit in DHPA en welke cowbow zit er nog meer bij ?
Leeezweb welke onderschijt is er dan nog ?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.